CV Installeren Aanleggen Informatie Advies Tips Uitleg


CV Installeren Aanleggen Advies Tips en Informatie

CV Installeren Aanleggen CV-Installatie Tips Advies en Informatie. Het aanleggen van een cv-installatie is een behoorlijk uitgebreide en ingrijpen de klus. Voor de duidelijkheid, de afkorting cv staat voor centrale verwarming. Een centrale verwarming zorgt ervoor dat de verwarming van je huis op één centraal punt geregeld is. In de meeste gevallen zorgt een HR-ketel zorgt ervoor dat de warmte wordt opgewekt voor zowel verwarming als voor warm water in de badkamer en keuken. Vanaf de ketel loopt er een buizenstelsel door de woning die verbonden is met de radiatoren voor de verwarming. Een thermostaat zorgt ervoor dat je de warmte in huis kunt regelen en instellen. Houd bij een CV installeren rekening met onder andere de aanschaf van een CV-ketel, expansievat, leidingen, radiatoren en een thermostaat.

Hoe een CV zelf installeren aanleggen?

De juiste CV installeren is niet eenvoudig. Welke CV-ketel is geschikt voor de woning? Hoe groot moet de capaciteit zijn? Waar moeten de radiatoren komen, op welke plek in huis, en hoeveel? Afhankelijk van je eigen kennis en vakkundigheid is bij de installatie van centrale verwarming de hulp van een erkende en ervaren installateur aan te raden. Als je namelijk de afvoer van de ketel niet goed aansluit is er kans op koolmonoxide vergiftiging en dit kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. Sterker nog, bij het plaatsen van de ketel is dit vaak een eis.

Met ingang van 2019 mag cv ketel installeren aanleggen alleen nog maar door een erkende cv-monteur om het risico op koolmonoxidevergiftiging door ondeugdelijke installatie en aanleg te voorkomen. Zo is eind 2016 wettelijk besloten.

CV Installeren Laatste Nieuws: CV-Ketels mogen alleen nog maar worden aangelegd door erkende installaterus

20 december 2016 | Om het risico om koolmonoxydevergiftiging te voorkomen mag de aanleg en het onderhoud van de cv-ketel met ingang van 2019 alleen nog maar gedaan worden door erkende cv-monteurs. Zo heeft de regering besloten. Tot nu toe mag iedereen zich nog cv-monteur noemen. Maar dat mag niet meer. Alle monteurs die cv-ketels aanleggen en onderhouden moeten zich nu scholen en een certificaat halen. Anders mogen ze niet meer als cv-monteur werken. De bedoeling is om het aantal doden als gevolg van koolmonoxyde, tussen de 200 en 400 per jaar, aanzienlijk te verlagen.

Waar moet je op letten bij cv installeren en aanleggen?

Om je een idee te geven waarmee je allemaal rekening moet houden als je een cv gaat installeren en aanleggen hebben we onderstaand overzicht gemaakt. Een CV-installatie bestaat niet alleen uit een CV-ketel. Een CV aanleggen, betekent ook dat er leidingen gelegd moeten worden, radiatoren geplaatst of vervangen, een expansievat moet worden aangesloten en de thermostaat moet worden aangesloten. Lees hieronder meer over deze onderdelen van een CV aanleggen.

1. CV-ketel

Een CV-ketel plaatsen, of vervangen, is niet iets wat je zomaar doet. Tijdens het installeren van de CV moet je rekening houden met rookafvoer en gasafvoer van de ketel. Vanwege de veiligheid is tijdens een CV aanleggen meetapparatuur nodig om alles te controleren. Daarnaast vereisen veel ketel fabrikanten dat het installeren van een ketel wordt gedaan door een erkend installateur in verband met de garantie van de CV-ketel. Lees op Allesoverhuisentuin.nl ook meer over deCV-ketel, CV-ketel vervangen of CV onderhouden
2. Expansievat Plaatsen

Tijdens een CV installeren is een expansievat geen overbodige luxe. Hierin wordt het overschot aan vloeistof, dat ontstaat tijdens het stoken, opgevangen. Zonder expansievat kunnen de problemen aardig in de kosten lopen. Op Allesoverhuisentuin.nl lees je meer over een expansievat installeren of expansievat vervangen.

3. Leidingen Leggen

Bij een CV-installatie heb je op elke verdieping van het huis een hoofdaanvoer-leiding (22mm) nodig. Vandaar uit kun je aftakkingen (15mm) maken naar de verschillende radiatoren op de betreffende verdieping. Leidingen van roodkoper geleiden het beste de warmte.

TIP: Plaats op elke radiator een voetventiel om de radiator gemakkelijk te kunnen vervangen
Plaats bij elke radiator een voetventiel op de leiding, dit maakt vervangen of (tijdelijk) verwijderen van een radiator makkelijker. Plaats ook een aftapkraan op de leiding van de laagst gelegen radiator. Dit om het ontluchten gemakkelijker te maken. Zorg er eveneens voor dat de kraan waterdicht is gemaakt met Teflon tape.

4. Radiatoren Ophangen

Een CV installeren? Dan zijn radiatoren ook niet over het hoofd te zien. Radiatoren komen in allerlei verschillende soorten en maten voor. Als je een CV gaat installeren, kun je de CV-ketel pas vullen met water en in gebruik nemen als de leidingen zijn getrokken en radiatoren zijn bevestigd. Lees meer over radiator plaatsen, radiator vervangen en de radiator ontluchten.

5. Thermostaat Monteren

Via de thermostaat regel je de warmte in huis. Er zijn verschillende soorten thermostaten. Zo zijn er thermostaten die de CV-ketel uitschakelen als de gewenste temperatuur is behaald. Of 'zelfdenkende' thermostaten die patronen herkennen en uit zichzelf de temperatuur regelen. Ook kun je kiezen voor een thermostaatkraan op de radiator.


TIP: Van plan een houtkachel te kopen. Kijk naar de mogelijkheden van koppeling aan de CV
Ben je van plan een houtkachel aan te schaffen? Dan is het goed om na te denken of je de CV gaat koppelen aan de houtkachel. De houtkachel functioneert dan niet enkel als sfeerkachel, maar levert door de koppeling ook warmte op voor de CV en warm water voorziening.

CV installeren en aanleggen. Wat zijn de kosten en prijs?

Een CV-installatie bestaat uit verschillende onderdelen. Afhankelijk wat je allemaal niet moet installeren en aanleggen lopen de kosten op. Daarnaast is het ook goed om rekening te houden met de jaarlijkse kosten voor onderhoud en schoonmaak van de de ketel...uitgebreide informatie over de kosten van een cv-installatie >


CV Installeren Video. Wat is centrale verwarming? Instructie video met uitleg over de werking van een CV installatieGerelateerde Informatie
> CV Installatie en HR-Ketels - Informatie Overzicht
> CV Kosten Aanleggen en Installeren
> Haarden en Kachels - Informatie Overzicht

Laatste wijziging: 20 december 2016

Zoekwoorden: CV Installeren Aanleggen Informatie Advies Tips Uitleg Video
_________________________________________________________________________________________________