Cv-Ketel - Advies Informatie Prijs en Uitleg Werking


Wat is een cv-ketel en wat is de werking?

Een cv-ketel zorgt voor de opwarming van de centrale verwarming. In de CV-ketel wordt het water opgewarmd dat onder door de radiatoren en verwarmingsbuizen stroomt. Meestal werkt de cv-ketel op aardgas en wordt het water verhit door een brander binnen de gesloten ketel. Door de verbranding ontstaan afvalstoffen die door een rookafvoerkanaal of schouw afgevoerd worden via de schoorsteen. In de CV-ketel zit een pomp die de circulatie verzorgt van het warme water. Zo kunnen de radiatoren overal in huis warmte afgeven. Als er naast de verwarming eveneens warm water voor gebruik in de keuken en badkamer wordt opgewekt in de cv-ketel, dan is er sprake van een zogenaamde combiketel.

Minder gasverbruik met een HR-Ketel

Natuurlijk wil je zoveel mogelijk energie omzetten in nuttige warmte en met een minimum aan rookuitstoot. Bij de aanschaf van een CV-ketel kun je dan het beste kiezen voor een HR-ketel. De afkorting HR staat voor hoogrendement. Een CV-ketel een met de aanduiding HR moet minimaal 90% van de energie omzetten in warmte. Door te kiezen voor een CV-ketel met hoogrendement kun je in vergelijking tot een traditionele CV-ketel enkele honderden euro’s per jaar besparen.

Wat is de prijs van een CV-Ketel?

De prijzen van CV-ketels kunnen behoorlijk variëren. De kwaliteit, rendement en het vermogen van de CV-ketel zijn bepalend voor de hoogte van de prijs. Maar om een indicatie te geven, voor een HR-ketel van een goede kwaliteit die een gemiddelde eengezinswoning kan warm stoken, betaal je zo rond de € 2.500 exclusief de installatie kosten. Maar om echt een goed beeld te krijgen van de prijs is het handig om uit te zoeken aan welke eisen de ketel moet voldoen en hiervoor bij meerdere bedrijven een prijsopgave aan te vragen.

Wat voor soorten CV-Ketels zijn er?

Er zijn diverse soorten CV-ketels. Het belangrijkste verschil tussen de ketels zit in het rendement dat ze opleveren. Daarnaast zijn er nog CV-ketels met bijzondere eigenschappen. In onderstaand overzicht vind je informatie en uitleg over de verschillen en de werking.

Conventionele of Solo CV-Ketel
Eigenlijk is dit een zeer verouderd type ketel met een veel te laag rendement van slechts 70 tot 80 %. De rest van de warmte gaat verloren via de schoorsteen. Als er tegenwoordig een nieuwe ketel geplaatst wordt is dit minimaal een VR-ketel.

VR-Ketel
De VR-ketel heeft een rendement tot 89%. En heeft het laagste rendement van de ketels die tegenwoordig nieuw geplaatst worden. Meestal wordt er nu gekozen voor een HR-ketel. Echter, dit is niet in elke situatie mogelijk omdat er problemen kunnen zijn met de noodzakelijke afvoer van condenswater en dan moet er noodgedwongen gekozen worden voor een VR-Ketel waarbij dit niet noodzakelijk is.

HR-Ketel
De hoogrendementsketel (HR) is op dit moment de meest verkochte ketel in Nederland. Het rendement van dit soort ketels kan zelfs meer dan 100% zijn. Er zijn drie verschillende soorten:
- HR100 met een rendement van minimaal 100%
- HR104 met een rendement van minimaal 104%
- HR107 met een rendement van minimaal 107%

UHR Ketel
De Ultra Hoog Rendementsketel is een recente ontwikkeling. Dit soort ketels kan zelfs een rendement opleveren dat 40% hoger ligt dan een HR107 ketel.

Gerelateerde Informatie:
> CV Bijvullen - Advies en Tips
> CV en Radiatoren Ontluchten - Advies en Tips

Trefwoorden: Trefwoorden: CV Ketel | HR Ketel | Aanbiedingen | Advies | Informatie | Tips | Uitleg | Werking
_________________________________________________________________________________________________