Besparen op Energie

Duurzaam Wonen | Energie Besparen

Hoe kan ik energie besparen

Wanneer u bespaart op uw energie, betekent dat al snel ook een besparing in uw portemonnee. Daarom is het zeker de moeite waard om daar wat langer bij stil te staan. Een goed begin is het bijhouden van uw meterstanden. Daarna is het verstandig om uw woning energiezuinig te maken. Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar ± 3.350 kWh aan elektriciteit en 1.700 m3 aan gas. En per persoon gebruiken we jaarlijks ongeveer 45 m3 water (45.000 liter).
Uw kunt het huis op verschillende manieren aanpakken. Betere isolatie, zuinig zijn met verwarmen en kiezen voor goede elektrische toestellen dragen bij aan een besparing. Waarschijnlijk merkt u dan nog niets aan uw maandbedrag, maar op jaarbasis bespaart u zeker in de portemonnee. Hoeveel u kunt besparen is afhankelijk van de middelen die u gebruikt om te besparen.

Voorbeelden van thuis energie besparen

U kunt onder meer energie besparen door uw woning te isoleren, minder lampen tegelijk aan te doen en efficiënter te wassen en drogen. Bovendien kunt u ook uw huishoudelijke apparaten nuttiger gebruiken en besparen op uw warmwaterverbruik.

Concrete voorbeelden hiervan zijn:

- Zet apparaten echt uit; schakel uw televisie bijvoorbeeld niet alleen in de stand-by modus als u deze even niet gebruikt, maar doe de televisie helemaal uit.

- Vervang alle gloeilampen in uw huis door spaarlampen.

- Hang uw wasgoed wat vaker buiten om het te laten drogen; gebruik uw wasdroger wat minder vaak. Als u de was ongeveer 50 keer per jaar buiten hangt in plaats van in de droger doet, bespaart u zo'n 30 euro.

- Douche steeds één minuut korter. Zo bespaart u warm water en energie, en aangezien we gemiddeld 8,5 minuut onder de douche staan beleeft u ook aan één minuut minder onder de douche genoeg doucheplezier.

- Gebruik een tijdschakelaar voor de verlichting in uw woning.

Winst voor u en het milieu!

Het belangrijkste is dat u zich bewust wordt van uw gebruik. Wanneer u maatregelen toepast om energie te besparen kost dat natuurlijk geld, maar vaak is dit na verloop van tijd weer terug te verdienen door de besparing die u er mee doet.Gerelateerde Informatie:
- Besparen in de Badkamer