Energielabel

Duurzaam Wonen | Energielabel

Wat is het Energielabel?

Sinds 1 januari 2008 zijn alle huizenbezitters verplicht om bij de verkoop van hun woning een energielabel te overhandigen aan de koper(s)/huurder(s) van hun huis.

De bedoeling van het energielabel is om mensen te stimuleren om hun woning energiezuiniger te maken. De verwachting is bovendien dat woningen met een gunstig energielabel in waarde zullen stijgen ten opzichte van woningen met een relatief lage score op het gebied van energiezuinigheid.

Energielabel opmaken door een Adviseur

Een energielabel kan alleen opgesteld worden door een gecertificeerd adviseur. De adviseur stelt het rapport op nadat hij de woning uitvoerig heeft bekeken. De kosten van het energielabel zijn verschillend; de afmetingen van de woning spelen hierbij een belangrijke rol.

Als u bijvoorbeeld in een flat of rijtjeshuis woont, kunt u de kosten beperken door één energielabel te laten maken dat geldig is voor een heel blok.

Indeling in de Energieklasse

Het energielabel loopt van klasse A tot en met klasse G, waarbij klasse A zeer zuinig is en klasse G de meest onzuinige klasse is. Daarbij moet opgemerkt worden dat de A-klasse is opgedeeld in A, A+ en A++. Op het energielabel staat vermeld welke maatregelen genomen kunnen worden om de woning energiezuiniger te maken.

De isolatie van een woning speelt een belangrijke rol bij het opstellen van het energielabel. Vanzelfspreken scoort een goed geïsoleerde woning hoger dan een relatief slecht geïsoleerde woning. Ook de manier waarop het huis verwarmd wordt (combiketel, verwarmingsketel of warmtepomp), speelt een belangrijke rol in het uiteindelijke oordeel.

Woonwebsite Disclaimer