Praktijkruimte Bouwen - Advies Informatie en Tips


Wat komt er kijken bij het bouwen van een eigen praktijkruimte?

Een eigen praktijkruimte om je werk in te kunnen doen is natuurlijk erg fijn. Zeker wanneer je patiënten of cliënten ontvangt, lesgeeft aan huis of andere activiteiten verricht waarvoor een goede praktijkruimte ideaal zou zijn. En, als je de praktijkruimte op de goede manier bouwt en zakelijk gebruikt, is er ook belastingvoordeel te behalen. Er is wel een aantal aandachtspunten die je in de gaten moeten houden als je een praktijkruimte laat bouwen. Zo moet er voldoende ventilatie in de ruimte aanwezig zijn. En ook moet de praktijkruimte groot genoeg zijn voor het uitoefenen van je beroep. Extra ramen kunnen ervoor zorgen dat de ruimte groter lijkt en dit zorgt weer voor meer rust. Verder zijn er eisen ten aanzien van de toegang, inrichting en voorzieningen wil je zakelijk voordeel uit je praktijkruimte kunnen halen.

TIP: Controleer vooraf bij de gemeente of je een praktijkruimte aan huis mag bouwen

Een punt van aandacht is dat de gemeente moet toestaan dat er bij je woning praktijkruimte gebouwd wordt. Soms wordt er zelfs helemaal niet toegestaan dat er een praktijk aan huis wordt gehouden, laat staan dat je mag bouwen. In andere gevallen mag het wel. Maar moet er aan bepaalde eisen voldaan worden. Er zijn gevallen waar vrij veel is toegestaan, maar ook waar er wat restricties zijn. Kortom, controleer vooraf bij jouw gemeente of je een praktijkruimte aan huis mag bouwen en aan welke eisen voldaan moet worden.

Praktijkruimte aan de woning of losstaand bouwen?

In veel kleine praktijken is de praktijkruimte vaak aan huis gevestigd. Dit kan wat problemen geven met de privacy. Zo kan bij een praktijkruimte in huis de bedrijfsvoering van je praktijk in de war raken met het leefritme van het gezin. De ruimte bevindt zich vaak op dezelfde verdieping als de kamers van de kinderen, en het toilet van het gezin wordt gedeeld met die van de patiënt of cliënt. Daarom wordt bij het bouwen van nieuwe praktijkruimtes vaak gekozen deze te scheiden van de privéwoning. Ook is het soms lastiger om aan de eisen te voldoen waarmee je belastingvoordeel kunt behalen.

Met een afgescheiden praktijkruimte kun je ervoor kiezen de ruimte te voorzien van een eigen ingang, sanitaire voorzieningen en parkeerplaatsen. Zo ben je in één klap van alle privéproblemen verlost! Ook biedt een gescheiden praktijkruimte fiscale voordelen als je rekening houdt met een aantal eisen die de belastingdienst stelt. Dat zou trouwens ook wel kunnen met een praktijkruimte die direct aan het huis is vastgebouwd. Maar het is wat lastiger te realiseren. Daarnaast kun je de praktijkruimte wellicht in de toekomst ook verhuren.

Wanneer heb je belastingvoordeel bij een praktijkruimte

Voor aftrek van de inkomstenbelasting moet de werkruimte een zelfstandig deel van de woning zijn, met een eigen opgang en toilet. Dit geldt zowel voor een aangebouwd gedeelte als voor een losstaande praktijkruimte. Verder moet je een belangrijk deel van je inkomen verdienen in de praktijkruimte.

ADVIES: Betrek een goede belastingadviseur bij de beslissing over de bouw van een praktijkruimte

De regels zijn niet altijd even duidelijk. Dus ga er niet zomaar van uit dat je belastingvoordelen kunt halen. Het beste kun je er een goede belastingadviseur bij betrekken die verstand heeft van zaken en op de hoogte is van de meest actuele regelgeving op dit terrein. Zo voorkom je problemen en teleurstellingen achteraf.

Gerelateerde Informatie
- Aanbouwen en Uitbouwen Informatie Overzicht »
- Bouwgarant Bouwbedrijven Overzicht Adressen en Informatie »
- Wachtkamerbank Informatie en Aanbiedingen
- Bouwen en Verbouwen Meer Informatie »

Trefwoorden: Praktijkruimte Bouwen | Advies | Belastingvoordeel | Eisen | Informatie | Mogelijkheden | Tips
_______________________________________________________________________________________________________________________