Compostvat



Nog beter composteren met compostvat of compostbak

Natuurlijk kunt u een heel eind komen met een composthoop in de tuin. Echter is de ruimte te beperkt in de tuin of wilt sneller en wellicht een beter resultaat boeken dan is het de overweging waard om met een compostvat of compostbak aan de slag te gaan.

Compostvat

Het compostvat is een goede oplossing voor de kleine tuin met relatief weinig groen- en tuinafval. Het is een kant-en-klare bak, meestal gemaakt van kunststof, bij voorkeur van gerecycled materiaal, die bij het tuincentrum of doe het zelf zaak te koop is.

Het compostvat moet onderaan openingen hebben waardoor de lucht van onder naar boven kan circuleren. Het compostvat kan het beste geplaatst worden op een plek waar je gemakkelijk bij kunt. Een compostvat heeft meestal een donkere kleur omdat hij dan beter de zonnestralen kan absorberen. Zo kan het materiaal in het vat op warmen zonder uit te drogen en wordt de afbraak van het materiaal versneld. De bodemplaat van het vat wordt geplaatst op een harde, vlakke ondergrond, bij voorkeur op enkele tegels. Hierdoor wordt voorkomen dat deze in de grond zakt.

Een compostvat heeft meestal een tonvormige romp. Deze vorm zorgt ervoor dat er geen lucht toegevoerd wordt via de zijkant. Hierdoor droogt het te composteren materiaal minder snel uit. Onderaan het vat bevindt zich een luik. Als dit wordt geopend kan er gecontroleerd worden hoe ver het composteringsproces is gevorderd. Ook kan hier de compost die goed genoeg is uitgehaald worden. Bovenaan wordt het vat afgesloten met een deksel dat voorzien is van ventilatiegaten. Om een goede luchtcirculatie te krijgen is het erg verstandig om de bodem plaat eerst te bedekken met kleine takjes, resten van snijbloemen of uitgebloeide kamerplanten.



Gebruik van het compostvat

Bij het opstarten kan het vat het beste ten minste voor de helft gevuld worden zodat de temperatuur snel oploopt tot circa 40 à 50 °C. Belangrijk is dat de 'groene' materialen die meestal vochtig zijn, zoals bladeren, schillen, gras, vermengt met worden droge bruine materialen zoals, takken, snoeihout of gehakseld hout. Vul hierna dagelijks het vat bij met kleine hoeveelheden keuken- en tuinafval en vermeng dit met de materialen dia al in het vat zaten.

Het is aan te bevelen twee à drie keer per week het compostvat te beluchten met behulp van een stok die op verschillende plaatsen in de compost wordt gestoken, een kwartslag gedraaid en er vervolgens weer wordt uitgetrokken. Dit verbetert de luchtcirculatie en hierdoor wordt alles opgeschud en wordt er wat oude compost naar boven gebracht om het nieuwe materiaal mee te verteren.

Na enkele maanden kan er geoogstworden. Dat kan langs het luik, maar handiger is het om hiervoor het volledige vat weg te nemen.

Let voor het opnieuw vullen van het compostvat erop dat de gaatjes in de bodemplaat niet verstopt zitten. Maak ze compostvrij alvorens opnieuw op te starten. Het onverteerde materiaal dat bovenop in het compostvat heeft gelegen kan gebruikt worden op het composteringsproces opnieuw te starten.



Woonwebsite Disclaimer