5 Factoren die invloed hebben op de opbrengst van zonnepanelen




Het aantal zonuren in Nederland neemt toe. Dat neemt echter niet weg dat je ook wat aan zonnepanelen hebt bij bewolking. Doordat zonnepanelen voordelig zijn aan te schaffen, kan je dus heel goedkoop aan stroom komen. De zonnepanelen opbrengst berekenen via deze website is een goed idee. Wel kan je er veel aan hebben om eerst de volgende 5 factoren te leren kennen.

De richting van het dak

Misschien wel de meest belangrijke factor als het gaat om de opbrengst van zonnepanelen is in welke richting jouw dak ligt. Is deze op het zuiden gericht? Dan haal je er het meest uit. De prijs van zonnepanelen is echter dermate gedaald dat je ook met een dak op het oosten of westen al veel kan bereiken. Bovendien zijn de kosten dan lager omdat je minder sterke omvormers nodig hebt. Dit helpt je bij je opbrengst.

De hoek van het dak

Een andere factor is de hoek van het dak. Wil je optimaal profiteren? Dan heb je een hoek tussen 15 en 55 graden nodig. Dit hangt wel af van de windrichting. De optimale hoek is 36 graden. Op een schuin dak liggen de panelen ook automatisch schuin. Op een plat dak kan je de hoek bepalen met een constructie. Een kleinere hoek levert meer ruimte voor zonnepanelen op. Maak daarom een legplan, bijvoorbeeld met Zonduurzaam.nl. Dit helpt je om het maximale eruit te halen.


Hoe zit het met schaduw?

Ook schaduw speelt een belangrijke rol. De zonnepanelen worden altijd aan elkaar verbonden in een lus. Wanneer dus op één van de panelen schaduw valt, dan werkt dat door in alle panelen. Daarom wil je dus liever niet met schaduw te maken krijgen. Het is wel zo dat moderne technieken worden gebruikt om de zonnepanelen onafhankelijk van elkaar te laten opereren. Zo speelt schaduw een veel minder grote rol. Dit helpt je om de opbrengst hoger te houden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van micro-omvormers.

Verminderd vermogen en opbrengst

Het vermogen van zonnepanelen wordt ieder jaar iets minder. Dit gebeurt bij alle soorten modellen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je na 10 jaar nog 90% hebt, en na 25 jaar nog 85% bruikbaar is. Dit betekent ook dat het zaak is om naar de minimale opbrengst te kijken in de zogenaamde vermogensgarantie. Overigens speelt de kwaliteit van de zonnepanelen net zo’n grote rol als de leeftijd. Slechte panelen breken sneller af.

Het doen van onderhoud

Het is belangrijk om de panelen goed schoon te houden. Stof, bladeren en zelfs vogelpoep zorgen ervoor dat je panelen minder opbrengen. Dat is op een plat dak gemakkelijker te verzorgen dan op een schuin dak. Let vooral goed op de onderzijde bij het schoonmaken. Dankzij regenwater spoelt het vaak naar beneden en blijft het vuil daar hangen. Haal er een specialist bij.

Bijpassende informatie en advies
- Duurzaam wonen

________________________________________________________________________________________________