Recept uit Zweden



Zweedse gehaktballetjes (köttbullar)


Ingrediënten (voor 4 personen)

4 eetlepels paneermeel of gedroogde broodkruimels
0,5 deciliter water
400 gram mager rundergehakt
2 eetlepels zoete sherry
2 eetlepels fijngehakte peterselie
50 gram fijngehakte ui
1 ei
1 theelepel zout
1 snufje peper

Bereiding gerecht
  • Meng het paneermeel of broodkruimels, water en sherry in een schaal en laat ten minste 10 minuten intrekken.
  • Voeg het gehakt, de ui, ei, zout en peper toe en meng dit goed door elkaar.
  • Rol hiervan balletjes met een doorsnee van ongeveer 5 centimeter.
  • Verhit een braadpan en breng de margarine op baktemperatuur.
  • Braadt de gehaktballetjes in de hete margarine in circa 10 minuten rondom bruin en gaar.


Serveren met

In Zweden worden gehaktballetjes meestal geserveerd met aardappelpuree en zogenaamde lingonsylt. Dit is een soort van niet al te zoete bessenjam. Het is bijna een soort van nationaal gerecht dat in vrijwel elke snackbar te krijgen is. Alhoewel ook hier de MacDonalds veel terrein veroverd heeft.



Köttbullar | Zweedse Gehaktballetjes | Recept uit Zweden