Alles wat je moet weten over LED strips monteren
Het komt steeds vaker voor dat er in een woning gebruik wordt gemaakt van LED verlichting. LED verlichting is namelijk een zuinige manier om een woning te verlichten. Voor het branden van LED verlichting is er relatief weinig energie nodig. Daardoor kun je jaarlijks aardig wat kosten besparen op energie. Ook is het gebruiken van LED verlichting erg duurzaam. Dit komt doordat de levensduur van LED verlichting meerdere malen langer zijn dan spaarlampen. Je hoeft ze dus minder vaak te vervangen waardoor je minder kosten maakt en afval produceert. LED strips zijn te monteren met de plakrand, maar je kunt ook gebruik maken van een LED strip profiel. Zo’n profiel is ontzettend handig bij het monteren en zorgt voor een goede afwerking. Lees hieronder meer over het bevestigen van ledstrips.

Monteren van LED strips met een plakrand

De meest voor de hand liggende manier om LED strips te monteren is door gebruik te maken van de plakrand. Vrijwel iedere LED strip heeft een plakrand aan de achterzijde. Daardoor kan de strip makkelijk bevestigd worden aan vlakke ondergronden. Voordat je kunt beginnen met plakken, is het belangrijk om de juiste lengte te hebben. Een strip kan in verschillende lengtes voorkomen. Ook kunnen deze strips weer ingekort worden. Het is daarbij wel belangrijk om de strips in te korten op de plekken waar het kan. Op de strip wordt er aangegeven waar je ze kunt inkorten. Met een strip van 30 LED’s kan dit om de 10 centimeter gedaan worden. Bij een strip van 60 LED’s gaat dit wat nauwkeuriger. Hier kun je om de 5 centimeter inkorten. Zorg dat je goed de afmetingen weet zodat je dit in een keer kunt doen.

Nadat je de strip hebt ingekort, kun je beginnen met het voorbereiden van de ondergrond. De ondergrond moet goed schoongemaakt worden om ervoor te zorgen dat de strip maximaal kan blijven plakken. Maak de ondergrond goed schoon en zorg ervoor dat er geen vuil meer op zit. De ondergrond moet ook goed droog en niet vettig zijn. Wanneer je de ondergrond hebt voorbereid, kun je beginnen met voorzichtig de strip opplakken. Dit doe je stuk voor stuk. Neem er de tijd voor, want het is het beste wanneer je dit in een keer goed doet. Wanneer je een fout maakt, moet je namelijk de strip er weer afhalen. De plakkracht bij de tweede keer opplakken is alweer een stuk minder. Na het opplakken hoef je het alleen nog maar aan te sluiten op een stopcontact.

Monteren met een profiel

Wanneer de ondergrond niet geschikt is voor een plakrand, kun je gebruik maken van een profiel. Dit is bijvoorbeeld op vochtige plekken en oneven ondergronden. Een profiel zorgt ervoor dat je in deze situaties een led strip stevig vast kan maken.

Bijpassende informatie en advies
- Lampen en verlichting

________________________________________________________________________________________________