Babymatras Uitzoeken - Advies Tips en Informatie over Veiligheid



Waar moet je aan denken als je een babymatras gaat uitzoeken voor een wieg?

In het eerste jaar van het leven van zijn leven, brengt een baby veruit de meeste tijd door in de wieg en ligt dan op de babymatras. Logisch dus dat je ervoor moet zorgen dat je een goed babymatras uitzoekt waar de baby zo comfortabel mogelijk kan liggen. En natuurlijk moet je ook aandacht besteden aan de veiligheid en de hygiëne van het babymatrasje. Op deze pagina vind je een overzicht van advies en informatie die je kan helpen bij het uitzoeken van een goed en veilige babymatras.

Aan welke eisen moet een goed en veilig babymatrasje voldoen?

De babymatras moet precies passen in de wieg en zeker niet te klein zijn. Zorg ervoor dat je een babymatras uitkiest dat niet te zacht is. Je wilt te allen tijde voorkomen dat jouw baby zich in de matras kan verstikken. Verder is hygiëne een belangrijk aandachtspunt bij de aanschaf van een babymatrasje.

Wat is een goed babymatras voor een wiegje? Checklist babymatras uitzoeken

Bij het uitzoeken en kopen van een babymatras kun je onderstaande checklist gebruiken zodat je alle aandachtspunten hebt meegenomen in je beslissing en de kans dat je wat vergeet klein is.

  • De babymatras is maximaal 90 cm. lang en 27,5 cm. breed.
  • Zorg ervoor dat de babymatras goed past in het wiegje, met maximaal 2,5 cm. ruimte rondom en liefst wat minder. Er zijn ook ovale babymatrasjes.
  • Kies voor een babymatras met voldoende hardheid zodat het het gezichtje er niet in kan wegzakken en de kans op verstikking klein is.
  • Een babymatras moet zo'n 8 cm. hoog zijn.
  • Om zeker te zijn, kun je kiezen voor een anti-allergisch matrasje.
  • Een baby transpireert veel en verlies veel vocht. Daarom kun je het beste kiezen voor een goed ventilerende babymatras. Dit geldt ook voor de bodem
  • Doe geen plastic hoesje om de babymatras om de kans op oververhitting en verstikking van je baby te verminderen.
  • Een latex babymatras is relatief warm en zacht. Vaak zelfs te warm voor de meeste baby's.
  • Controleer of de tijk (de buitenkant van de matras) goed wasbaar is. Het is wel zo hygiënisch als je de tijk regelmatig wast!
  • Controleer de levensduur van de matras. Vertrouw niet altijd op wat de leverancier zegt.
  • Maak gebruik van testresultaten van babymatrassen zoals bijvoorbeeld regelmatig gedaan wordt door de Consumentenbond, om zo een onafhankelijk oordeel te krijgen.
ADVIES: Kies niet voor een gebruikt, tweedehands babymatrasje

Zelfs als de buitenkant van een gebruikt babymatrasje er brandschoon uitziet, hoeft dat niet te gelden voor de binnenkant. Onzichtbaar kunnen zich aan de binnenkant schimmels hebben gevormd of nog urineresten bevinden. En de kans op stofmijt en bedwantsen is ook vrij groot.

TIP: Gebruik een pas gekocht babymatrasje pas nadat je het een paar dagen gelucht hebt

Een babymatrasje kan al een lange reis van de fabriek achter de rug hebben. Om te voorkomen dat er zich ongedierte of schimmels in ontwikkelen worden ze goed verpakt en vaak met middelen bewerkt om de kans hierop te verkleinen. Natuurlijk moeten deze middelen veilig zijn voor de baby. Maar zeker weten doe je het nooit. Haal daarom het babymatrasje na aanschaf uit de verpakking en laat het een paar dagen luchten. Het beste kun je dit doen buiten de wieg. Voordeel is ook dat de wat chemisch lucht die soms aan zo'n matrasje zit ook minder wordt.

Gerelateerde Informatie:
> Veilige Wieg - Advies en Informatie
> Babykamer Inrichten - Advies en Tips
> Commode Opknappen

Trefwoorden: Babymatras Uitzoeken | Advies | Informatie | Tips | Veiligheid
________________________________________________________________________________________________