Badkamer op Zolder Maken Advies Ideeën Tips en Voorbeelden


Hoe kun je een badkamer op zolder maken? Advies Ideeën Tips en Voorbeelden

Badkamer op zolder maken. Hoe doe je dat en waarom wil je een badkamer op zolder? Steeds meer mensen willen graag een ruime badkamer die van alle luxe is voorzien. Om deze wens in vervulling te laten gaan, kun je er voor kiezen om op zolder een badkamer te realiseren. Hier is vaak alle ruimte om van de badkamer een bijzondere ruimte te maken die meer op een wellness kamer lijkt dan een traditionele badkamer en van alle gemakken voorzien is.

Welke aanpassingen zijn er nodig voor een badkamer op zolder?

Een badkamer op zolder maken, gaat in de meeste gevallen niet zomaar. Vaak is een aantal aanpassingen nodig om dit voor elkaar te krijgen. En deze aanpassingen kunnen behoorlijk ingrijpend zijn, behoorlijk wat tijd vergen en ook wel wat kosten met zich meebrengen. Hierbij moet je denken aan het omleggen van de waterleidingen. Als er al een waterleiding naar de zolder ligt, dan is dit doorgaans niet de juiste waterleiding voor bijvoorbeeld een douche of bad. Er moet dan extra waterleiding worden aangebracht om voldoende waterdruk te hebben voor bad, douche en andere voorzieningen. Een tweede punt is de waterafvoer. In veel gevallen ontbreekt deze op zolder. Een ander, niet onbelangrijk punt, is het uitbreiden van de elektra. Zeker als je bijvoorbeeld ook een sauna of bubbelbad wilt plaatsen, is het van belang dat je voldoende elektrisch vermogen hebt. Vaak betekent dit het maken van een extra elektrische groep voor de zolder. Om beter licht te krijgen op zonder is het plaatsen van dakramen of een dakkapel ook een optie die goed is om in overweging te nemen. Verder is het advies om te denken aan een goede waterdichte vloer om lekkage te voorkomen. Tot slot is het raadzaam om te zorgen voor goede ventilatie.

LET OP: Voordat je aan de slag gaat, is het ook goed om te controleren of de zolder voldoende sterk is om een uitgebreide badkamer te kunnen dragen.

Dakkapel of dakraam plaatsen voor een badkamer met meer licht en ruimte

Omdat de kans op inkijk op zolder vaak veel kleiner is dan op de traditionele plek van de badkamer, kun je overwegen om deze veel lichter te maken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een of meerdere dakramen. Zo krijg je een mooi en licht effect en lijkt het alsof je een bad neemt in de buitenlucht. Een ander alternatief dat ook nog wat meer staruimte creëert, is het laten plaatsen van een dakkapel.

Tussenwand en knieschotten plaatsen tussen de badkamer en andere ruimte op zolder

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om slechts een deel van de zolder als badkamer in te richten. Door tussenwanden te plaatsen, kun je een deel van de zolder gebruiken om er een kamer in te richten of voor bergruimte gebruiken. Ook kun je opbergruimte maken door aan de onderzijde van het schuine dak op zolder knieschotten te plaatsen. Achter deze knieschotten kun je behoorlijk wat spullen opbergen die je niet dagelijks nodig hebt.

TIP: Kies voor een hoekbad in de badkamer op zolder

Met een hoekbad kun je efficient gebruik maken van de ruimte. En een hoekbad biedt de mogelijkheid om de ruimte in de hoek bij het afgeschuinde dak goed te gebruiken. De afbeelding rechtsboven laat een voorbeeld hiervan zien...voordelen en vooerbeelden van een hoekbad >

Badkamer op zolder maken: Alle aandachtspunten op een rijtje

Voordat je begint aan het maken van een badkamer op zolder zijn er een aantal zaken waarover je moet hebben nagedacht. Onderstaand vind je deze aandachtspunten waarmee je een soort van checklist hebt gekregen.
  • Controleer of de constructie van de zolder een bad kan dragen.
  • Ga na wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van het aanleggen van waterleiding en waterafvoer (riolering).
  • Is het dak voldoende geïsoleerd? Je wil in de winter niet liggen rillen in bad.
  • Heb je nagedacht over goede ventilatie. Schimmel en vocht mogen geen kans krijgen want dan gaat de lol snel af van een badkamer op zolder.
  • Wil je natuurlijk licht in je badkamer op zolder? Ga dan na wat de mogelijkheden zijn van dakramen en dakvensters.
Bijpassende Informatie Advies en Tips
> Badkamer - Informatie Overzicht
> Zolder Inrichten Advies Ideeën Tips
> Zolder Make Over Advies Ideeën Tips
> Baden en Badkuipen

Zoekwoorden: Badkamer op Zolder Maken Advies Ideeën Tips en Voorbeelden
________________________________________________________________________________________________