Bewust omgaan met energie in de verschillende ruimtes in je huisDe winter komt er weer aan. Dat betekent voor alle huishoudens een hoger energieverbruik. Het wordt eerder donker. Dus de lichten branden langer. Ook wordt het kouder en staat de verwarming hoger. Weet je dat je door creatief en bewust om te gaan met je energieverbruik veel geld en energie kunt besparen? Hieronder volgen een aantal tips.Zuinig omgaan met energie doe je zo


1. Laat de lichten alleen branden in de die ruimtes waarin iemand aanwezig is.

2. Neem ledlampen, die zijn zuiniger. Vind je led duur en wil je niet overal ledverlichting voor aanschaffen? Neem dit dan alleen voor de ruimtes waarin je veel licht laat branden.

3. Als de verwarming in een ruimte een poosje aan staat, kun je deze prima een paar graden lager zetten zonder dat het er dan gelijk koud wordt. De warmte blijft namelijk nog een hele poos hangen, vooral als je de deuren van die ruimte goed sluit en de ruimte goede isolatie heeft.

4. Sluit de deuren tussen de verschillende woonruimtes zoveel mogelijk. Hiermee voorkom je dat de warmte zich van de ene ruimte naar een andere ruimte verplaatst.

5. Sluit je gordijnen (als het donker is) om warmteverlies tegen te gaan.

6. Zorg dat er aan de andere kant ook weer voor dat er zoveel mogelijk zonlicht door je ramen naar binnen kan schijnen. Hierdoor heb je minder kunstlicht nodig en het geeft je kamer en slaapkamer een vrolijkere uitstraling.

7. Verwarm je slaapkamer niet, of op een heel lage temperatuur. Het is ongezond door de droge lucht die er ontstaat en een extra deken of kruik voldoet ook prima. Mensen slapen doorgaans ook beter in een koudere ruimte.

8. Creƫer sfeer in je woonkamer door warme plaids en huispakken te gebruiken. Het is gezellig en geeft een hoop warmte.

9. In plaats van veel schemerlampjes op te hangen in je woonkamer kun je ook gezellig kaarsjes laten branden. Dat bespaart weer energie.

10. Wil je nog meer huiselijkheid dan kun je een open haard nemen. Je hebt dan een gezellig houtvuur, dat ook nog eens heel veel warmte afgeeft.

11. In een ruimte waarin je een droger hebt staan, kan de verwarming tijdens het gebruik van de droger sowieso een paar graden omlaag. Een droger geeft namelijk veel warmte af.

12. Plaats thermostaatkranen in je badkamer en keuken.

13. Heb je de oven gebruikt? Laat deze dan na gebruik open staan, de warmte die daar nog in zit kan de ruimte dan verwarmen.

Kies wat bij jou past

De tips hierboven zijn algemeen. Niet iedereen is hetzelfde. De ene persoon heeft het snel warm, en de ander zet het liefst de verwarming standaard op 21 graden. Daag jezelf uit en vraag je af wat er bij jou past. Ben je alleenstaand en overdag de hele dag naar je werk, dan kun je de verwarming standaard laag zetten. Heb je een gezin met jonge kinderen, dan is het misschien een mogelijkheid om je thermostaten zo in te stellen dat deze op bepaalde momenten op de dag pas aanslaat, en dan voldoende warmte afgeeft om je woning te verwarmen. Daarna kan de kachel dan weer een aantal graden omlaag, omdat de warmte echt nog wel een tijd blijft hangen.

Lage energietarieven en experimenteren

Wie je ook bent en wat voor levensstijl je er ook op na houdt: iedereen wil zijn energierekening van de energieleverancier graag omlaag krijgen, toch? Daarnaast is het bewust omgaan met je energieverbruik niet alleen goed voor je eigen portemonnee maar ook voor het milieu. Het altijd lager en hoger zetten van de temperatuur in huis is trouwens niet altijd even gunstig; het kan
zijn dat je meer verbruikt doordat de ruimte telkens weer opnieuw opgewarmd moet worden. Dit kan meer energie kosten dan de ruimte op een constante temperatuur te houden. In samenwerking met een slimme-meter-app, waarmee je je verbruik per dag kunt zien, kun je een beetje controle houden en inzien wanneer je veel energie verbruikt.

Bewust omgaan met energie in de verschillende ruimtes in je huis Advies Informatie Tips
________________________________________________________________________________________________