Boorhamer of klopboor: dit is het verschil






Wanneer gebruik je een boorhamer en wanneer kies je voor een klopboormachine? De klopboormachine wordt vaak gebruikt om gaten te boren in steen en beton, maar in de jaren 80 bracht de boorhamer hier verandering in. In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is tussen deze twee gereedschappen.

Principe van een klopboormachine

De klopboormachine van mastertools.nl begint te werken wanneer je druk op de boor uitoefent. Het mechanische proces dat deze kloppende beweging veroorzaakt, bevindt zich achter de boorkop van de machine. Op de booras zit een schijf met getande zijden die in elkaar grijpen wanneer je druk op de booras uitoefent, wat een op-en-neer gaande beweging veroorzaakt. Dit mechanisme maakt het mogelijk om precies in hout en metaal te boren en produceert krachtige trillingen waarmee zelfs zacht gesteente kan worden vergruisd. Wanneer het klopsysteem is uitgeschakeld, wordt het vergrendeld en raken de schijven elkaar niet, maar het is niet geschikt voor het boren in beton vanwege de toenemende hardheid van beton in de afgelopen decennia.

Principe van een boorhamer

Een boorhamer is heel anders dan een klopboormachine. Het kan zonder problemen door steen of beton boren zonder dat je veel druk hoeft uit te oefenen. Een boorhamer maakt gebruik van luchtdruk om de boor te laten hameren. Meestal hebben boorhamers een SDS-Plus aansluiting waarmee je snel van boor of beitel kunt wisselen. Als je een boorhamer kiest, is het belangrijk om te weten welke boordiameter je nodig hebt. Voor betonboringen tot 16 mm is een boorhamer met SDS-Plus aansluiting geschikt, terwijl je voor grotere diameters beter een boorhamer met SDS-max aansluiting kunt kiezen. Er zijn ook kleinere boorhamers van 2 kg en 3 kg beschikbaar die handig zijn voor licht beitelwerk in zachte steen, en deze hebben vaak een beitelfunctie. Als je in hout en metaal wilt boren, wordt meestal geen boorhamer gebruikt . Dat komt omdat deze minder precies is. In dat geval kun je een boorhamer nemen met een verwisselbare kop op de as, zodat je zowel een gewone tandkransboorhouder als een SDS-Plus boorkop kunt gebruiken.

Wanneer gebruik je beide boormachines?

Het hangt allemaal af van het soort materiaal waar je mee werkt en hoe groot je boorgat moet zijn. Als je bijvoorbeeld met hardere materialen werkt of grotere gaten moet maken, dan is een boorhamer de beste keuze voor het boren in beton. Maar als je bezig bent met baksteen, hout of metaal, dan is een klopboormachine meer geschikt. Het interessante is dat een boorhamer ook kan worden gebruikt om kleine oppervlakken te breken. Dus eigenlijk draait het allemaal om de specifieke taak die je hebt en het materiaal waarmee je werkt. Het juiste gereedschap kan niet alleen je werk efficiënter maken, maar het ook veiliger en nauwkeuriger laten verlopen. Dus zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en maak de juiste keuze tussen een boorhamer en een klopboormachine voor je volgende boorproject.

Bijpassende informatie en advies
- Gereedschap

Afbeelding bovenzijde: M. Antonioli (Unsplash)

________________________________________________________________________________________________