Cavia Huisvesting Voeding Verzorging Advies Informatie TipsCavia Algemene Informatie

Cavia Huisvesting Voeding Verzorging Advies Informatie Tips. De cavia is een knaagdier, met een grootte tussen de hamster en het konijn. Er bestaan verschillende soorten, waarbij kleur en vacht kunnen varieren. Cavia’s zijn zeer sociale dieren en daarom geschikt voor kinderen. Ze zijn goed knuffelbaar en leven het liefst in gezelschap van een andere cavia. Gemiddeld worden cavia's zo'n 5 jaar oud. Maar er zijn cavia's die ruim 14 jaar oud geworden zijn. De mannetjescavia wordt beertje genoemd. Het vrouwtje noemen we zeugje. Er zijn vele tientallen verschillende rassen cavia's. Sommige hiervan zijn erkend, andere niet. In het Engels wordt de cavia Guinea-Pig genoemd.

Cavia Aanschaffen

Cavia’s zijn te koop in dierenwinkels en vaak ook in tuincentra. Houdt er rekening mee dat een cavia graag met soortgenoten leeft, het is dus beter twee cavia’s tegelijk aan te schaffen.
Goede Huisvesting van de Cavia

Cavia’s die in huis gehouden worden, hebben een ruime kooi of hok van minimaal 70 x 40 cm nodig. Op de bodem van de bak kunt u zaagsel of stro gebruiken. De urine dient dagelijks verwijdert te worden en daarnaast kunt u de bak het beste minimaal 1 keer per week geheel schoonmaken en met water afwassen. Dit afwassen geldt ook voor de voerbakjes, drinkbakjes en andere accessoires.

Zet de kooi zo min mogelijk op de tocht. Daarnaast houden cavia’s van warmte, maar zet ze nooit in de volle zon.

Ook kunt u cavia’s houden in een vorstvrije stal. Hier is het uiteraard kouder als in huis, dus zorg voor voldoende zaagsel, stro en nestmateriaal om warm te blijven. Ondanks het feit dat een stal een groter verblijf is, moet deze ook goed schoon gehouden worden.

Cavia Voeding en Verzorging

Cavia’s zijn planteneters, groenvoer is dus het belangrijkste voedingselement.
Gras en diverse wilde kruiden/planten zijn ideaal. Kijk met het voeren hiervan wel uit met giftige plantensoorten. Wortels en komkommer zijn zowel gezond, als goed voor het gebit doordat erop geknaagd moet worden. Daarnaast is het mogelijk caviavoer te kopen bij een dierenzaak. Tevens dienen water en hooi altijd aanwezig te zijn, in zowel de kooi als in de stal.

Cavia’s kunnen verkouden worden door tocht. Tevens komt het voor dat cavia’s door verkeerd voedsel diarree krijgen. Houdt uw cavia in deze gevallen goed warm, zorg voor water en hooi en houdt hem verder goed in de gaten. Raadpleeg bij twijfel een dierenarts en wacht daar vooral niet te lang mee.Bijpassende Informatie
- Wat is een huisdier? >

Zoekwoorden: Cavia Huisvesting Voeding Verzorging Advies Informatie Tips
________________________________________________________________________________________________