De gezelligheid van een niet-strakke inrichting
Je hoort en ziet het in alle woonprogramma's: 'we willen een strak interieur'. Die trend is afkomstig van opruimgoeroes en andere amateurpsychologen die de opvatting hebben dat die strakheid rust geeft in je hoofd. Vaak wordt een strak interieur vertaald in veel zwart en wit. Prima als je van ervan houdt. Maar denk nu niet meteen dat andere stijlen meteen druk of rommelig zijn.

Hout omarmen

Een nieuw huis roept vooral positieve gedachten op, en vragen: welk soort energie nemen we? Wat wordt de slaapkamer en hoe richten we de huiskamer in, de plek waar we de meeste tijd gaan doorbrengen? Waar de termen strak en ook industrieel je in woonmagazines om de oren vliegen, heb je misschien juist meer zin in een interieur dat wat meer binding heeft met de natuur. Dat betekent dat je hout als bouwmateriaal voor je meubels moet omarmen. De eettafel, de boekenkast, de bijzettafeltjes, de salontafel, het bureau: kies voor houten meubels. Die stralen warmte uit, zeker als je de originele textuur en kleur intact laat. Vermijd het fineer van de woonwarenhuizen, dat voelt kunstmatig aan en is ook niet zo duurzaam.

Kies een andere muurkleur dan wit

Wit is natuurlijk een prima basiskleur en houten meubels contrasteren daar mooi mee. Maar denk ook aan warme kleuren zoals okergeel of terracotta voor een wat warmere, misschien wel mediterrane uitstraling. En het is geen wet van Meden en Perzen dat je alle muren dezelfde kleur geeft. Een of twee van de vier muren een kleurtje geven doet al heel veel met een kamer. In de door zitkuilen, Afghaanse jassen en wijde pijpen gekenmerkte Jaren '70 was het zelfs bruin wat de klok sloeg, gecombineerd met oranje en rood en ronde vormen. Die enorme felgekleurde bolle lampen zijn nog steeds in trek.

Doe niet alles weg

Vanzelfsprekend vindt niemand de snoerenspaghetti achter televisie of computer mooi, dus dat werk je netjes weg. Maar verder mogen alle accessoires, boeken, geluidsdragers (vinyl of cd) en fotolijstjes hun plek hebben. Net als planten. De technologie en de eerder genoemde weggooi-trend laten ons afstand doen van veel van die zaken, maar men vergeet daarbij dat boeken en muziek veel over onszelf vertellen en zodoende een persoonlijk stempel op ons interieur drukken. Dus waarom weggooien? Een wandvullende boekenkast geeft evenveel rust als een witte lege muur. En biedt inspiratie, net als vakantiefoto's, ingelijste filmposters of vintage reclamebordjes. Uiteindelijk is dat wat je wilt: een herkenbaar en persoonlijk interieur - geen veredelde hotellobby of wachtkamer. Niks mis met een stapel tijdschriften op de eettafel of in een rieten lectuurbak, een losse poef, een hondenmand of wat beeldjes op de vensterbank. Een interieur moet leven!

________________________________________________________________________________________________