Drie tips om jouw houthaard aan te kleden
De herfst komt eraan en dat brengt soms aardig wat kou met zich mee. En wat ga je doen als het koud is? Juist ja! Met een kop thee op de bank onder een kleedje. Maar wat als je een man bent? Dan kan het zijn dat het niet echt jouw ding is. Waar je misschien ’s zomers in de achtertuin wel eens een mooi vuurtje stookte, of je barbecue aanstak, zal je dit misschien in de winter niet zo snel doen. De oplossing tegen de kou is dan; stoken. Tijd om je te oriënteren op een mooie open haard of vrijstaande haard. Niet alleen de haard zelf, ook de aankleding is belangrijk. Wij geven je drie tips om je houthaard aan te kleden!

Contrast is belangrijk

Heb jij een lichte muur rondom de open haard? Dan is het lonend om je schouw een wat donkerdere kleur te geven. Het steekt lekker af en het maakt de haard een echte ‘eyecatcher’! Wil je niet gelijk je schouw schilderen? Dan kun je hem nog steeds aankleden met accessoires in andere kleuren. Heb je geen open haard, maar een speksteenkachel gekozen uit de Altech eclips serie? Die kun je niet echt aankleden, maar het is wél mogelijk om rondom leuke aankleding te verzinnen. Leg er eens een berenvel of een koeienhuid onder neer. Je kan ook gaan voor een leuk nieuw behang, zodat de haard goed opvalt!

Alles met hout is decoratie

Brandhout is prachtig als decoratie. Daarnaast is het multifunctioneel, want je gebruikt hout tenslotte als stookmateriaal! Je kunt het brandhout onder of naast de kachel opstapelen. Maar er bestaan ook haarden met een depot! Dit is een speciaal houtvak voor brandhout, in dezelfde stijl vormgegeven als het hout zelf.

Gebruik de rand van de schouw

Accessoires op de rand van de schouw, is de makkelijkste en vaak ook de leukste manier om je open haard aan te kleden. Zo staat een vaas altijd goed of zet er wat mooie familiefoto’s neer. Heb je een tv meubel met sfeerhaard? Dan zijn de mogelijkheden al helemaal eindeloos! Zo kun je droogbloemen, een leuke plant of lekker geurende kaarsen op je tv-meubel kwijt. Heb je een vrijstaande houtkachel? Dan heb je wat minder geluk. Die heeft geen schouw of rand waar je je spullen op kwijt kan. Maar dan maak je het rondom de kachel extra gezellig!

________________________________________________________________________________________________

- Haarden en kachels