Een goede nachtrust: essentieel voor je productiviteit
Iedereen weet dat een goede nachtrust belangrijk is voor een goede werking van je hersenen, humeur en gezondheid. Wanneer je een langere tijd inconsistent slaapt, heb je risico op een verslechterde gemoedstoestand en verminderde productiviteit. Ook is een consistent slaapritme enorm belangrijk. Wanneer je elke dag rond dezelfde tijd opstaat en naar bed gaat, zorgt dit voor verbeterde kwaliteit van je nachtrust. Maar er zijn nog meer manieren om je nachtrust te verbeteren en zo ook overdag je productiviteit te verhogen, die in dit artikel toegelicht zullen worden.

Een goede kwaliteit bed en matras

Een goed bed en matras is een van de belangrijkste onderdelen voor een goede nachtrust. Matrassen zorgen ervoor dat je goed ligt en zo ook een goede positie aanhoudt tijdens het slapen, zodat je niet wakker wordt met nek- of rugklachten. Tijdens je slaap merk je zelf namelijk niet of je een verkeerde positie aanhoudt omdat je niet bij bewustzijn bent, dit is dan de functie van je matras. Zorg er dus voor dat je een goede kwaliteit matras hebt, zodat je overdag niet met klachten rondloopt. Zo verbeter je je productiviteit tijdens je werk of school.

Een vast slaapritme

Wanneer je een onregelmatig slaapritme hebt, heeft dit veel invloed op je productiviteit. Je hebt minder motivatie en daarnaast ook minder creativiteit. Het is enorm belangrijk dat je een vast slaapritme hebt en elke dag rond dezelfde tijden naar bed gaat en opstaat. Heb je hier moeite mee? Begin dan met in ieder geval elke dag voor middernacht naar bed te gaan, en een uur van tevoren niet meer op je telefoon te zitten. Ook al ga je wat later slapen, probeer dan wel weer rond dezelfde tijd op te staan. Zo kan je lichaam aan deze tijden wennen, en wordt het uiteindelijk steeds makkelijker. Ook bestaan er bepaalde apps waarin je kunt uitrekenen wat de beste tijden voor jou zijn om te gaan slapen en op te staan, zodat je het meest productief bent.

Let op de temperatuur

Wanneer je het snel koud hebt, kan het verleidelijk zijn om je kachel hoog aan te zetten in je slaapkamer en lekker warm onder de dekens te gaan liggen. Toch is voor een goede nachtrust frisse lucht essentieel. Zet overdag bijvoorbeeld even een tijdje je raam open. De ideale temperatuur voor een goede nachtrust is tussen de 17 en 21 graden, maar 18 graden is eigenlijk het beste. Zo ben je verzekerd van een goede kwaliteit nachtrust en meer productiviteit overdag. Een goede nachtrust is dus enorm belangrijk voor productiviteit overdag. Door een goed matras, een vast slaapritme en een goede temperatuur in je slaapkamer kun je al een hele hoop verbeteren.

Bijpassende informatie en advies
- Slaapkamer

Afbeelding bovenzijde: V. Muslakov (Unsplash)

________________________________________________________________________________________________