Expansievat Controleren - Advies Tips en Uitleg


Hoe kun je een expansievat controleren?

Als een expansievat kapot is dan doet de centrale verwarming het niet goed meer. Als je denkt dat het aan het expansievat ligt, is het goed om te checken of dit ook echt het geval is. Er kunnen namelijk ook andere oorzaken zijn waarom de cv-installatie of de ketel niet goed functioneert. Eigenlijk is het vrij simpel om de controle uit te voeren. Voor de zekerheid, het gaat om het vat, vrijwel altijd rood, dat in de buurt van de CV-ketel hangt.

Een goed functionerend expansievat bestaat uit twee delen die gescheiden zijn met een rubberen membraan. Een deel bevat water en het andere stikstof. Door met een ijzeren voorwerp, bijvoorbeeld een schroevendraaier, op beide delen te tikken, kun je de controle uitvoeren. Het deel met water moet dof klikken en het deel met gas hol. Is dit niet het geval dan kun je ervan uitgaan dat het membraan lekt en het expansievat kapot is en dat je het expansievat moet vervangen.
...zelf expansievat vervangen - advies en uitleg in stappen >

Waarvoor dient een expansievat?

Door in de CV-ketel water te verwarmen dat met behulp van een pomp naar de radiatoren stroomt, wordt het huis verwarmd. Echter, bij het verwarmen van water ontstaan drukverschillen. En deze drukverschillen moeten worden opgevangen. Hiervoor wordt het expansievat gebruikt. Dit bestaat uit twee delen, gescheiden door een rubberen membraan. Een deel bevat water en het andere deel stikstof. In het expansievat worden hierdoor de drukverschillen opgevangen en kan de cv-installatie goed blijven functioneren. Echter, het rubberen membraan kan in de loop van de jaren poreus worden en gaan lekken. Dan functioneert het expansievat niet goed meer en moet het vervangen worden.

Wat kun je controleren en doen als het expansievat niet kapot is?

Je hebt het expansievat gecontroleerd en dit lijkt goed te functioneren. Dan is het goed mogelijk dat de oorzaak van een slecht werkende centrale verwarming ergens anders ligt. Onderstaand vind je advies en tips wat je verder nog kunt doen. Mochten deze zaken ook niet helpen dan wordt het tijd om er een specialist bij te roepen.

CV-installatie en radiatoren ontluchten

Als het expansievat niet kapot lijkt te zijn dan is het goed om de radiatoren en cv-installatie te ontluchten. Vaak is dit de oorzaak van een niet functionerende centrale verwarming en gelukkig is dit een klus die je vrij eenvoudig zelf kunt doen.
...radiatoren en cv-installatie zelf ontluchten - advies en uitleg in stappen >

CV-Installatie bijvullen

Een andere oorzaak van een niet goed werkende cv-installatie kan zijn omdat er te weinig of te veel water inzit. In de buurt van de CV-ketel bevindt zich, normaal gesproken, een metertje waarop aangegeven wordt hoe het met de hoeveelheid water gesteld is. Je kun gemakkelijk aflezen of er te weinig of te veel water inzit. Gelukkig hoef je niet heel handig te zijn om zelf het water bij te vullen.
...cv-installatie zelf bijvullen - advies en uitleg in stappen >

Gerelateerde Informatie:
> CV Ketel - Advies Informatie en Uitleg
> Tikken Verwarming Verhelpen en Voorkomen
> Verwarming Installeren - Informatie Overzicht

Trefwoorden: Expansievat Controleren | Advies | Informatie | Instructie Video | Lekkage | Tips | Uitleg
________________________________________________________________________________________________