Expansievat Vervangen Advies Tips Informatie en Uitleg

Expansievat Vervangen. Wat is een expansievat? En waarvoor dient het?

Expansievat Vervangen Advies Tips Informatie en Uitleg. Wat is een expansievat eigenlijk en waarvoor dient het precies? Aan een CV-ketel is vaak een rood vat gekoppeld. In dit vat, het expansievat, worden de drukveranderingen opgevangen die tijdens het verwarmen ontstaan in de cv-installatie. Het is noodzakelijk om de centrale voorziening goed te laten functioneren. Een expansievat heeft twee delen die door een ring van rubber van elkaar worden gescheiden. Een deel bevat water en het andere deel bevat stikstof. Naar verloop van tijd kan deze rubberen ring poreus worden en lekkage veroorzaken. Dit is meestal het moment waarop het expansievat niet goed meer functioneert en vervangen moet worden.

Waaraan kun je merken dat een expansievat kapot is? En wanneer moet je het expansievat vervangen?

Wanneer je expansievat kapot is, wordt de druk in de cv-installatie niet goed geregeld. Problemen die hierdoor kunnen ontstaan, zijn warmteverschil tussen verschillende kamers en het regelmatig bij moeten vullen van de cv-installatie. Doordat deze problemen ook het gevolg kunnen zijn van teveel lucht in de installatie of veel stoken, wordt er vaak niet aan het expansievat gedacht. Een expansievat hoort voor de helft gevuld te zijn met water en de andere helft met stikstof. Door simpelweg op het expansievat te kloppen kunt je horen of deze helemaal vol met water is gelopen. Wanneer dit het geval is, moet het expansievat zeer waarschijnlijk vervangen worden.

Hoe controleer je of een expansievat lek is?

Een goed functionerend expansievat bestaat uit twee delen die gescheiden zijn met een rubberen membraan. Het ene deel bevat water en het andere stikstof. Door met bijvoorbeeld een schroevendraaier kun je controleren op dit nog het geval is. Het deel met water moet dof klikken en het deel met gas hol. Is dit niet het geval dan kun je ervan uitgaan dat het membraan lekt en het expansievat kapot is.
...expansievat controleren - meer advies en uitleg

Kun je zelf een expansievat vervangen? Advies eb Tips in Instructie Video

Een expansievat vervangen is een klus die enige ervaring en vakkundigheid vergt. Beschik je over deze vakkundigheid, dan zou je het zelf kunnen doen. Mocht je niet zo handig zijn, geen zin hebben in de klus of zeker willen weten dat het goed wordt uitgevoerd, dan is het altijd raadzaam om een specialist erbij te roepen. Onderstaande stappen helpen je op weg om jouw expansievat te vervangen in vier stappen. Ook geven ze een beeld van wat er allemaal bij komt kijken en waar je aan moet denken als je het expansievat gaat vervangen.Stap 1 – Expansievat vervangen. De voorbereiding


- Trek de stekker van de cv-installatie uit het stopcontact voordat je het expansievat gaat vervangen.

Let op! Zit het expansievat in de kelder of in een kruipruimte? Dan moet de gehele cv-installatie leeg, inclusief radiatoren. Anders loop je kans op een waterballet wanneer je het expansievat gaat loskoppelen.

Stap 2 – De CV-Installatie drukloos maken


- Maak de installatie eerst drukloos door water af te tappen totdat het waterniveau van de cv-installatie onder de aansluiting van het te vervangen expansievat staat.
- Schroef daarna het oude expansievat eraf.

LET OP: Er kan nog restwater zitten in het te vervangen expansievat!Er zit vaak nog restwater in het expansievat. Een extra set handen komt van pas omdat hierdoor het expansievat vaak nog zwaarder is dan je denkt!

Stap 3 – Nu ga je het nieuwe expansievat ophangen


- Wikkel een aantal lagen teflontape over het schroefdraad van het nieuwe expansievat. Dit voorkomt straks lekken als de installatie weer in gebruik is.
- Schroef daarna het nieuwe expansievat erop.
- Draai de verbinding goed strak totdat de verpakking (de teflontape) niet meer meedraait. Als dit niet goed strak zit, krijgt je last van kleine lekkages.

Stap 4 – CV-installatie weer in gebruik nemen


- Breng de waterdruk weer op het gewenste niveau.
- Steek de stekker in het stopcontact.

Let op: Sommige CV's moeten aanstaan tijdens het vullen!Bij sommige cv-installaties moet de stekker er al inzitten tijdens het vullen, omdat je anders niet de drukaanduiding op het expansievat kunt zien.

Gerelateerde Informatie:
> Radiatoren en CV-Installatie Ontluchten - Advies en Tips
> CV-Installeren
> Tikken Verwarming Verhelpen en Voorkomen
> CV Bijvullen - Advies en Tips

Zoekwoorden: Expansievat Vervangen Advies Informatie Tips en Uitleg
________________________________________________________________________________________________