Expansievat Vervangen
Wat is een expansievat?

Aan een CV-ketel is vaak een rood vat gekoppeld. In dit vat, het expansievat, wordt een overschot aan vloeistof opgevangen dat tijdens het stoken ontstaat.

Wanneer een expansievat laten vervangen?

Wanneer uw expansievat kapot is, wordt de druk in uw cv-installatie niet goed geregeld. Problemen die hierdoor kunnen ontstaan zijn warmteverschil tussen verschillende kamers en het regelmatig bij moeten vullen van de cv-installatie. Doordat deze problemen ook het gevolg kunnen zijn van teveel lucht in de installatie of veel stoken, wordt er vaak niet aan het expansievat gedacht. Een expansievat hoort halfvol te zitten. Door simpelweg op het expansievat te kloppen kunt u horen of deze helemaal vol of leeg is. Wanneer dit het geval is, moet het expansievat vervangen worden.

Kunt u zelf een expansievat vervangen?

Ja. Alhoewel een expansievat vervangen niet altijd even makkelijk is, zou u het zelf kunnen doen. Mocht u niet zo handig zijn, of het niet vertrouwen dan is het altijd raadzaam om een specialist erbij te roepen. Onderstaande stappen helpen u op weg om uw expansievat te vervangen in vier stappen.

Stap 1 De voorbereiding


- Trek de stekker van de cv-installatie uit het stopcontact voordat u het expansievat gaat vervangen.

Let op! Zit het expansievat in de kelder of in een kruipruimte? Dan moet de gehele cv-installatie leeg, inclusief radiatoren. Anders loopt u kans op een waterballet wanneer u het expansievat gaat vervangen.

Stap 2 Installatie drukloos maken


- Maak de installatie eerst drukloos door water af te tappen totdat het waterniveau van de cv-installatie onder de aansluiting van het te vervangen expansievat staat.
- Schroef daarna het oude expansievat eraf.

Let op! Er zit vaak nog restwater in het expansievat. Een extra set handen komt van pas omdat door dit restwater het expansievat vaak nog zwaarder is dan u denkt!

Stap 3 Nieuw expansievat plaatsen


- Wikkel een aantal lagen teflontape over de schroefdraad van het nieuwe expansievat. Dit voorkomt straks lekker als de installatie weer in gebruik is.
- Schroef daarna het nieuwe expansievat erop.
- Draai de verbinding goed strak totdat de verpakking (de teflontape) niet meer meedraait. Als dit niet goed strak zit, krijgt u last van kleine lekkages.

Stap 4 CV-installatie weer in gebruik nemen


- Breng de waterdruk weer op het gewenste niveau.
- Steek de stekker in het stopcontact.

Let op! Bij sommige cv-installaties moet de stekker er al inzitten tijdens het vullen, omdat u anders niet de drukaanduiding op het expansievat kunt zien.

Aanbiedingen bij Expansievaten

Zoekt u meer informatie over een expansivat, CV- of HR-ketel of zoekt u aanbiedingen bij deze producten? Bij onderstaande producenten kunt u terecht voor zowel meer informatie als scherpe aanbiedingen.

Expansievat | Vervangen | CV-installatie | Tips | Advies | Informatie