Expansievat Vervangen - Advies Informatie en Tips
Wat is een expansievat?

Aan een CV-ketel is vaak een rood vat gekoppeld. In dit vat, het expansievat, wordt een overschot aan vloeistof opgevangen dat tijdens het stoken ontstaat.

Hoe kun je constateren dat het expansievat kapot is?

Wanneer je expansievat kapot is, wordt de druk in de cv-installatie niet goed geregeld. Problemen die hierdoor kunnen ontstaan, zijn warmteverschil tussen verschillende kamers en het regelmatig bij moeten vullen van de cv-installatie. Doordat deze problemen ook het gevolg kunnen zijn van teveel lucht in de installatie of veel stoken, wordt er vaak niet aan het expansievat gedacht. Een expansievat hoort halfvol te zitten. Door simpelweg op het expansievat te kloppen kunt je horen of deze helemaal vol of leeg is. Wanneer dit het geval is, moet het expansievat zeer waarschijnlijk vervangen worden.

Kun je zelf een expansievat vervangen?

Het vervangen van een expansievat is een klus die ervaring en vakkundigheid vergt. Beschik je over deze vakkundigheid, dan zou je het zelf kunnen doen. Mocht je niet zo handig zijn, geen zin hebben in de klus of zeker willen weten dat het goed wordt uitgevoerd, dan is het altijd raadzaam om een specialist erbij te roepen. Onderstaande stappen helpen je op weg om jouw expansievat te vervangen in vier stappen. Ook geven ze een beeld van wat er allemaal bij komt kijken en waar je aan moet denken als je het expansievat gaat vervangen.

Stap 1 De voorbereiding


- Trek de stekker van de cv-installatie uit het stopcontact voordat je het expansievat gaat vervangen.

Let op! Zit het expansievat in de kelder of in een kruipruimte? Dan moet de gehele cv-installatie leeg, inclusief radiatoren. Anders loop je kans op een waterballet wanneer je het expansievat gaat loskoppelen.

Stap 2 Installatie drukloos maken


- Maak de installatie eerst drukloos door water af te tappen totdat het waterniveau van de cv-installatie onder de aansluiting van het te vervangen expansievat staat.
- Schroef daarna het oude expansievat eraf.

Let op! Er zit vaak nog restwater in het expansievat. Een extra set handen komt van pas omdat hierdoor het expansievat vaak nog zwaarder is dan je denkt!

Stap 3 Nieuw expansievat plaatsen


- Wikkel een aantal lagen teflontape over het schroefdraad van het nieuwe expansievat. Dit voorkomt straks lekken als de installatie weer in gebruik is.
- Schroef daarna het nieuwe expansievat erop.
- Draai de verbinding goed strak totdat de verpakking (de teflontape) niet meer meedraait. Als dit niet goed strak zit, krijgt je last van kleine lekkages.

Stap 4 CV-installatie weer in gebruik nemen


- Breng de waterdruk weer op het gewenste niveau.
- Steek de stekker in het stopcontact.

Let op! Bij sommige cv-installaties moet de stekker er al inzitten tijdens het vullen, omdat je anders niet de drukaanduiding op het expansievat kunt zien.

Expansievat Vervangen | Advies | Informatie | Instructie | Tips
________________________________________________________________________________________________