FreesWat is een frees?

Een frees is een gereedschap waarmee de grond bewerkt kan worden. Een tuinfrees voor uw eigen tuin en een grote frees voor de akkers van een boer. In tegenstelling tot de ploeg vindt er geen kerende grondbewerking plaats, maar wordt de grond als het ware door elkaar geroerd, of ook wel omgespit. Zo wordt de grond in één grondbewerking zaaiklaar gemaakt.

Wanneer u gaat frezen onder natte omstandigheden kan het nadelig zijn voor de bodemstructuur. De grond wordt namelijk fijn verkruimeld en kleigrond kan makkelijk versmeerd worden.

Eigenschappen en soorten:

Een frees bestaat uit een as, waarop messen of haken gemonteerd zijn. Door de ronddraaiende as werpen de messen of haken de grond naar voren tegen een blad waardoor de grond verkruimeld wordt. Zowel de draaisnelheid van de as als de voortgangssnelheid van de machine kunnen veranderd worden. Een hoge draaisnelheid en een langzaam vooruitgaan, geven de fijnste verkruimeling.

De frezen zijn er van klein tot groot. Zelfrijdende freesmachines, met de hand bediende of door een tractor aangedreven freesmachines voor de grotere oppervlaktes. Daarnaast zijn er machines waarachter verschillende gereedschappen, zoals een frees of ploeg, vastgemaakt kunnen worden.Woonwebsite Disclaimer