Haard en Kachel - Verschillen Voorbeelden en Informatie
Wat zijn de verschillen tussen een haard en een kachel?

Het duidelijkste verschil tussen een haard en een kachel is dat de kachel zich voor de schoorsteenopening bevindt en niet in schoorsteenopening. Ook een moderne sierhaard wordt trouwens ingebouwd. Over het algemeen is de kachel met pijp aangesloten op het rookkanaal of schoorsteen. Het rendement van een kachel is meestal hoger dan dat van een haard of open haard. Omdat de kachel zich meer in de kamer bevindt, neemt deze meestal meer ruimte in dan een haard. Ook is er bij een kachel een grotere kans op verbranding van lichaamsdelen omdat de buitenkant gemakkelijk is aan te raken. De meeste kachels verstoken gas. Maar er zijn uiteraard ook houtkachels en allesbranders, waarin zelfs steenkool gestookt kan worden. Een heel belangrijk ander verschil is dat een haard alleen stralingswarmte afgeeft. Dit geldt ook voor een moderne sierhaard. Een kachel geeft naast stralingswarmte ook nog convectiewarmte af. Met andere woorden: een (open)haard verwarmt dat wat in de directe omgeving staat. Maar dat wat aan de “schaduwzijde” zit, blijft koud. Het is net als met de zon. Als je op een wat frisse dag in de zon staat, kan het aangenaam toeven zijn. Ben je echter buiten bereik van de stralen, voelt het koud aan. Zit je met je gezicht naar de open haard, dan wordt jouw voorkant lekker warm. Je rug blijft echter koud. Bij convectiewarmte wordt de lucht ook opgewarmd, welke zich door de ruimte kan verplaatsen. Zo wordt de gehele ruimte warm en niet alleen maar dat wat in de directe straling zit. Wel blijkt het zo te zijn dat de meeste mensen die stralingswarmte juist heel erg fijn vinden!

Wat is een kachel?

Een kachel is een apparaat waarmee verwarmd kan worden. Het zet energie om in warmte met de bedoeling om een ruimte te verwarmen. Die energie, ook wel brandstof, kan van alles zijn. Denk aan gas, kolen, turf, of elektrische energie. Normaal gesproken is een kachel een losstaand verwarmingsapparaat dat verplaatst kan worden. Bij Droomkachels zijn mooie aanbiedingen van haarden en kachels te vinden.

Wat is een haard?

Van oudsher is een haard is een stookplaats, eveneens bedoeld om een ruimte te verwarmen. Vroeger was het ook de plek waar men het eten kookte. De oorspronkelijke haard was een open plek waar vuur werd gestookt. Naast de open haard zijn er tegenwoordig ook moderne haarden die ingebouwd kunnen worden op een andere plek dan bij de schoorsteen en die aan één of meerdere zijden een glasplaat hebben waarachter open vuur zichtbaar is.

Wat is schoner, een haard of een kachel? En wat levert het meeste rendement op?

In dit geval 'wint' de kachel het van de haard. Het rendement van de kachel is vele malen hoger dan die van de open haard en moderne sierhaard. De open haard verliest zo’n 80% van de warmte via de schoorsteen. Bij de moderne sierhaard is het rendement wel wat hoger. Maar ook hier geldt dat de energie die je verbruikt relatief weinig warmte oplevert. Het feit dat de kachel veel efficiënter verbrand en een hoger rendement oplevert, maakt het ook milieuvriendelijker. Bij een haard of allesbrander komen veel meer schadelijke stoffen vrij. Denk aan koolmonoxide en fijnstof. Ook wat betreft schadelijke stoffen ben je dus beter af met een kachel dan met een (open) haard.

Gerelateerde Informatie:
> Begrippenlijst Verwarming
> Haarden en Kachels - Informatie Overzicht

Trefwoorden: Verschil tussen Haarden en Kachels | Advies | Informatie | Rendement | Uitleg | Verbruik | Vervuiling | Voorbeelden
________________________________________________________________________________________________