Het belang van het vergelijken van hypotheekverstrekkers
Voor het grootste deel van de mensen die een huis willen kopen, is het afsluiten van een hypotheek noodzakelijk. Uiteraard is er ook een groep mensen die een woning prima uit eigen financiële middelen kan bekostigen, maar dit vanuit commercieel oogpunt niet doen. Omdat er in de huidige markt natuurlijk ontzettend veel hypotheekverstrekkers zijn en er ook regelmatig nieuwe bijkomen, is het belangrijk om al in de oriënterende fase verschillende hypotheekverstrekkers met elkaar te vergelijken. Zo krijg je alvast een beetje een idee van wat er allemaal op de markt gebeurt en kun je naarmate het serieuzer wordt ook serieuze knopen doorhakken. Omdat het vergelijken van een hypotheekverstrekker meer is dan alleen het vergelijken van de hypotheekrente, hebben we een aantal zaken voor je op een rijtje gezet. Dus sta jij op het punt om een hypotheek voor je woning af te sluiten, doe er dan je voordeel mee.

Hoe wordt een hypotheek eigenlijk bekostigd?

Voordat we verder gaan met het belang van het vergelijken van verschillende hypotheekverstrekkers, is het goed om eerst wat verder in te gaan op hoe zo’n hypotheek nu eigenlijk door bijvoorbeeld een bank wordt gefinancierd. Zoals je weet heeft een bank natuurlijk ontzettend veel spaargeld in haar bezit. Dit geld wordt vervolgens gebruikt om een hypotheek mee te kunnen verstrekken. De kans dat al deze mensen die hun spaargeld hebben gestald hun geld tegelijk opnemen, die is natuurlijk vrij klein. Mocht toch blijken dat de bank niet over voldoende middelen beschikt om dit te kunnen bekostigen, dan zullen ze moeten lenen op de kapitaalmarkt. Je kunt je dus wel voorstellen dat wanneer de rente voor het lenen van geld voor banken omhoog gaat, dit vervolgens doorwerkt in de hypotheekrente voor de consument.

Vergelijken is meer dan alleen de rente

Op het moment dat je voornemens bent om een huis te gaan kopen maximale hypotheek berekenennatuurlijk één van de eerste stappen die je neemt. Dit kun je eenvoudig online doen via allerlei verschillende tools, maar wellicht is het verstandiger om een adviesgesprek aan te gaan bij meerdere geldverstrekkers. Om je maximale hypotheek te kunnen berekenen zijn er namelijk allerlei verschillende gegevens nodig om ervoor te zorgen dat je volledige financiële situatie in kaart kan worden gebracht. Uiteraard is het wel verstandig om dit vast online te doen, zodat je ongeveer een idee hebt hoeveel je kunt opnemen. Op basis van deze informatie kun je dan gerust vast op zoek gaan naar huizen die binnen deze ‘range’ passen.


Bijpassende informatie en advies
- Kopen, huren en verhuizen

________________________________________________________________________________________________