Hoe kan je voedselverspilling voorkomen? 9 Tips!




De cijfers liegen er niet om jaarlijks verspilt naar schatting iedere Nederlander zo'n 34,3 kilo voedsel per persoon*. Dat is veel. Voedselverspilling is een enorme wereldwijde oorzaak van vervuiling en verspilling van middelen, maar er zijn gelukkig dingen die je kunt doen om hier wat aan te doen. In deze blog gaan we op zoek naar manieren om voedselverspilling tegen te gaan.

1) Plan je maaltijden: het is belangrijk om je boodschappenlijst op te stellen en verstandig in te kopen. Dit helpt je om een betere schatting te maken van de benodigde ingrediƫnten, waardoor er minder kans is dat er verspilde voedingsmiddelen overblijven die uiteindelijk weggegooid worden. Doorblader dus zorgvuldig die lidl folder van volgende week en maak op basis daarvan jouw eetplannen!
2) Maak gebruik van de vriezer: als je ziet dat je een grote hoeveelheid voedsel over hebt, kan je deze in porties verdelen en invriezen. Dit is een goede manier om te voorkomen dat het verspild wordt. Aangezien de meeste levensmiddelen jarenlang kunnen worden bewaard in de vriezer, waardoor ze op een later moment nog steeds kunnen worden gebruikt.

3) Gebruik de restjes: koken met restjes is een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan. Bijvoorbeeld, als je wat aardappels over hebt van de avondmaaltijd, kan je deze de volgende dag eenvoudig frituren of in de oven bakken. In plaats van weg te gooien, kan je de restjes omtoveren in een lekker gerecht.

4) Wat zit er al in de voorraadkast: voordat je boodschappen gaat doen, is het een goed idee om te kijken wat er allemaal al in de voorraad zit. Door te controleren welke ingrediƫnten je al hebt, voorkom je dat je dubbele artikelen koopt.

5) Bewaar eten op de juiste manier: om verspilling te voorkomen, moet je ook letten op de juiste manier waarop je eten bewaart. Voor sommige levensmiddelen, zoals fruit en groenten, is het belangrijk om ze in de koelkast te bewaren. Dit helpt om de versheid en voedingswaarde ervan te behouden.

6) Blikken: blikken zijn een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan. Blikken producten zoals bonen, tomaten en andere groentesoorten kunnen worden bewaard in de keukenvoorraadkast voor langere periodes.

7) Check houdbaarheidsdata: controleer de vervaldata als je boodschappen doet. Als je te veel producten koopt die een korte houdbaarheid hebben, kan dit leiden tot verspilling. Dus check altijd goed wat er al in huis is en wat er nog moet worden gekocht.

Vervalt jouw voeding bijna of heb je te veel restjes over om te bewaren? Dan zijn dit twee milieuvriendelijke oplossingen:

8) Composteren:een andere manier om voedselverspilling tegen te gaan, is door compostering toe te passen. Dit is een milieuvriendelijke manier om afval te verminderen. Compostering zorgt ervoor dat je voedselresten, zoals fruit- en groenteschillen, kunnen worden omgezet in voedingsrijke compost voor tuinen en plantengroei.

9) Doneer voedsel: als er toch restjes overblijven, kan je deze doneren aan een lokale organisatie die mensen in armoede helpt. Er zijn veel vrijwilligersorganisaties en goede doelen die voedselschenkingen accepteren.

*Bron

________________________________________________________________________________________________