Hoe kies je de juiste opstelling van je bank in de woonkamer?


De bank in je woonkamer is meestal een van de grootste meubels in je huis, en daarom ook een van de belangrijkste. Het kan je woonkamer helemaal afmaken, maar het is dan wel belangrijk dat je bank op de juiste plek in je woonkamer staat. Een bank hoeft namelijk echt niet tegen de muur aan te staan, zeker niet wanneer je een grote woonkamer hebt. In dit artikel geven we je een aantal tips voor de juiste opstelling van je bank in je woonkamer, zodat je het meeste uit je bank kunt halen.

Locatiebepaling

Logischerwijs ga je als eerste bepalen waar je je bank wilt plaatsen in je woonkamer. Het is belangrijk dat de grootte van je bank past bij de grootte van je woonkamer. Heb je een grote woonkamer? Dan passen loungebanken van woonsquare hier bijvoorbeeld goed. Heb je wat minder ruimte? Een tweezitsbank is dan wellicht beter. De meeste mensen denken dat je woonkamer het grootst lijkt als je je bank tegen de muur plaatst, maar niets is minder waar. Je kunt je bank namelijk het beste 20 tot 30 centimeter van de muur af plaatsen. Hierdoor lijkt je woonkamer optisch kleiner, en je betrekt de bank zo beter bij de rest van je woonkamer. Zorg daarnaast ook dat er genoeg ruimte is tussen je bank en de rest van je meubels.

Ziteiland creëren

Heb je een open haard in je woonkamer of bijvoorbeeld een grote bijzettafel? Dan kun je er ook voor kiezen om een ziteiland te creëren. Net zoals bij een kookeiland, zit je hier eigenlijk om de tafel of open haard bijvoorbeeld heen. Zet hierbij de bank midden in de woonkamer en zet hier leuke stoelen of fauteuils bij. Deze opstelling van je bank is perfect als je een grote of brede woonkamer hebt, zo creëer je een gezellig ziteiland waar je heerlijk kunt ontspannen.

Symmetrie in je woonkamer

Je kunt er ook voor kiezen om twee banken tegenover elkaar te zetten. Naast dat het er gezellig uitziet, geeft het ook symmetrie aan je woonkamer en ziet het er gebalanceerd uit. Je kunt voor twee dezelfde banken kiezen, of juist twee verschillende in hetzelfde kleurenpalet. Of twee banken in dezelfde kleur, maar een verschillend materiaal. Tussen deze twee banken kan je een mooie bijzettafel of een kleed plaatsen. Super gezellig voor avonden met vrienden! Er zijn dus meerdere manieren om je bank te positioneren dan alleen tegen de muur aan. Zeker wanneer je een grote woonkamer hebt, kun je hiermee experimenteren en kijken wat het beste bij jou en je situatie past.

Bijpassende informatie en advies
- Woonkamer
________________________________________________________________________________________________