Hoe kies je het juiste laadstation voor je elektrische auto?
Als je een elektrische auto hebt, dan weet je dat je moet gaan kiezen welk laadstation je wilt kopen. Er zijn een heleboel verschillende opties en het kan moeilijk zijn om te beslissen welke voor jou de geschiktste is. In deze blogbijdrage bespreken we de verschillende soorten laadstations voor thuis. En geven enkele tips over hoe je het juiste laadstation voor jouw elektrische auto kunt kiezen.

1. Plug & charge

Bestuurders van elektrische voertuigen (EV's) laten een laadpaal thuis installeren om hun auto op te laden. Wanneer ze thuiskomen, steken ze gewoon hun EV in het laadstation en de auto wordt automatisch opgeladen. Zo hoef je je niet aan te melden middels een app of een pas. Het thuislaadstation is een veilige en handige manier om een EV op te laden. Je gaat altijd op weg met een volledig opgeladen auto.

2. Gebruik RFID

Bij een thuis laadpaal kun je kiezen voor het gebruik van een lader met RFID-functionaliteit. RFID, of Radio Frequency Identification, is een technologie die gebruik maakt van elektromagnetische velden om voorwerpen te identificeren en te volgen. Wanneer RFID wordt gebruikt in een thuislaadstation, kan het ervoor zorgen dat alleen bevoegde gebruikers toegang hebben tot de lader. Bovendien kan RFID ook waardevolle gegevens verschaffen over de oplaad activiteit, die kunnen worden gebruikt om de efficiëntie van het oplaadproces te verbeteren. Naarmate thuislaadstations meer gemeengoed worden, zullen met RFID uitgeruste laders waarschijnlijk de nieuwe norm worden voor het thuis opladen van EV's.

3. Manual load balancing

Laadpalen kunnen een belasting vormen voor het elektrische systeem van het huis, wat leidt tot hogere rekeningen en de mogelijkheid van stroomuitval. Om deze problemen te vermijden, kun je load balancing installeren zodat er nooit te veel stroom verbruikt wordt. Dit betekent dat de thuislader rekening houdt met wat er al verbruikt wordt zodat geen enkele stroomkring wordt overbelast. Dit kun je handmatig aanpassen via een app op je smartphone. Hierbij kun je rekening houden met wat er overdag of 's nachts aan stroomverbruik is. Zo veroorzaakt je thuislader geen problemen voor het elektrische systeem van je huis.

4. Dynamic load balancing

De load balancing kun je ook dynamisch maken. Deze functie van de laadpaal zorgt dat het stroomverbruik automatisch aanpast wordt. Dit gebeurt door voortdurend het elektriciteitsnet in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat de thuislader nooit meer stroom verbruikt dan wat beschikbaar is. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken dat het elektrische systeem van je huis overbelast wordt.

5. Laadpassen voor thuis laadpaal

Er zijn laadpassen speciaal ontworpen voor thuis laadstations. Ze stellen de gebruikers in staat hun auto op een bepaalde locatie op te laden. De laadkaart heeft hierbij twee voordelen. Het is een beveiliging dat op jouw laadpaal alleen bepaalde auto's opgeladen kunnen worden. Het geeft zicht op de kosten van het opladen wat je bijvoorbeeld helpt bij het declareren van de kosten. Dus als je overweegt een thuislaadstation te installeren, overweeg dan zeker het gebruik van een oplaadkaart om je te helpen met de kosten.

6. Communicatie met zonnepanelen

Naarmate elektrische auto's populairder worden, worden thuislaadstations een noodzaak voor veel autobezitters. Zonnepanelen kunnen worden gebruikt om deze thuislaadstations van stroom te voorzien. De twee technologieën kunnen worden geïntegreerd om een efficiënter systeem te creëren. Zonnepanelen kunnen de elektriciteit leveren die nodig is om de batterijen van een elektrische auto op te laden, en de boordcomputer van de auto kan worden gebruikt om de elektriciteitsstroom te beheren. Deze integratie kan helpen om de efficiëntie van zowel de zonnepanelen als het thuislaadstation te maximaliseren, waardoor het gemakkelijker en sneller wordt om een elektrische auto op te laden.
Thuis Laadstations voor elektrische voertuigen worden steeds populairder naarmate de actieradius en betaalbaarheid van EV's toeneemt. Bovendien kan de integratie van de verschillende mogelijkheden helpen om voor jou de juiste variant te kiezen. Door ook nog zonne-energie te gebruiken om de accu's op te laden, kunnen eigenaars van een elektrische auto helpen hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en hun koolstof voetafdruk te verkleinen.


Bijpassende tips en informatie
- Duurzaam wonen

________________________________________________________________________________________________