Hoe slim is jouw huis?
Je zit op je werk en bedenkt dat de lamp in de keuken nog aan is. Of je geniet op een hete zomerdag van een drankje op een terras en je realiseert je dat je het alarmsysteem in je huis niet hebt aangezet. Herkenbaar? Dan is domotica de oplossing voor jou.

Wat is het precies?

Met domotica automatiseer je de apparaten in je huis. Met je smartphone, tablet of pc stuur je de apparaten dan aan. Denk daarbij aan je verwarming, lampen, zonwering, garagedeur, airconditioning en alarmsysteem. Je hebt geen talloze afstandsbedieningen meer nodig, alleen een smartphone, computer of tablet. Domotica kun je leven een stuk comfortabeler maken, doordat je altijd in een warm of juist koel huis komt. Ook voor je sociale leven is het goed. Als je wat vrienden over de vloer hebt, wil je natuurlijk sfeervolle verlichting en muziek die past bij de gelegenheid. Ook dat regel je heel simpel via je smartphone of tablet. Je kunt kiezen uit verschillende scenario’s die passen bij de sfeer die jij wilt.

Met elkaar communiceren

Met domotica kun je nog veel meer dan het automatisch en op afstand aan- en uitzetten van allerlei elektrische apparaten. Je kunt ook eenvoudig verschillende apparaten met elkaar laten communiceren. En dat kan best handig zijn. Je kunt bijvoorbeeld je warmtepomp met de zonnepanelen contact laten maken. Of wat dacht je ervan als je alarmsysteem communiceert met de sensorverlichting in je tuin? Ook kun je een slimme rookmelder koppelen aan het systeem. Je krijgt dan een melding op je smartphone als de rookmelder afgaat of als het tijd is om de batterijen te vervangen.

Energiekosten en water besparen

Een smart home vol domotica betekent niet alleen meer gemak en comfort, maar meestal gaat je energierekening ook omlaag. Je verwarmt, koelt of verlicht alleen de ruimtes die je wilt. En alleen wanneer je dat wilt. Je verwarming staat nooit meer voor niets te branden. Ook onnodig brandende lampen zijn verleden tijd dankzij domotica. En als het weerstation in je tuin in contact staat met de sproei-installatie, kan dat je veel water besparen.

Goede internetverbinding

Omdat domotica via het internet werkt, is een goede internetverbinding belangrijk. Een abonnement met minimaal 50 Mb/s is dan ook aan te raden. Tip: sluit een alles-in-een-pakket af. Je hebt dan internet, tv en telefonie bij dezelfde provider. Dat kan je veel tijd en geld besparen. Bovendien heb je de investering in domotica met de lagere energie- en telecomrekening zo terugverdiend.

Nieuwste ontwikkelingen

Slimme thermostaten en op afstand bedienbare alarmsystemen zijn al vrij bekend. Maar daar komt de komende jaren nog veel meer bij. Wat dacht je van slimme broodroosters, koffieautomaten en koelkasten? Slimme apparaten gaan steeds meer van elkaar en van jou leren. Jij hoeft ze dan niet meer in te stellen, want dat doen ze voortaan zelf. Je slimme thermostaat weet dan op een gegeven moment hoe laat je opstaat en zet dan uit zichzelf de verwarming een half uur van tevoren aan. Of als 's morgens je wekker gaat, staat de koffie al te pruttelen. Ook beoordeelt de wasmachine dan hoe vies je wasgoed is en hoeveel wasmiddel nodig is.

________________________________________________________________________________________________