Hypotheekadviseur: wel of niet?
Ben je van plan om een huis te kopen? Een mooie mijlpaal! Wel zijn er nog enkele zaken waar je bij stil moet staan, voordat je een bod doet op het huis van je dromen. Zo heb je zonder hypotheek geen huis. Het kan best een uitdaging zijn om een hypotheek af te sluiten die bij jouw situatie aansluit. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen met advies op maat. Maar heb je wel een adviseur nodig of kan je er ook zelf uitkomen? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Wat kan een hypotheekadviseur voor jou betekenen?

De expertise van een hypotheekadviseur is het verlenen van financieel advies over hypotheken. De adviseur beweegt zich als een bemiddelaar tussen jou en de aanbieder. Hierbij staat jouw persoonlijke situatie voorop. Het gaat dus om advies op maat, zodat jij de juiste keuze maakt en een huis kopen geen droom meer is maar werkelijkheid wordt.

De voordelen van een hypotheekadviseur:


- Onafhankelijk advies van een expert. Indien je kiest voor een adviseur die niet in dienst is voor een bank, kun je er vanuit gaan dat het gaat om eerlijk advies waarbij jouw situatie centraal staat.

- Tijdbesparing: Het zoekwerk en informatie opvragen wordt voor jou gedaan, je gaat dus alleen in gesprek met de adviseur en dat scheelt een hoop tijd.

- Minder kosten: Door de kennis van een hypotheekadviseur, kies je uiteindelijk voor de hypotheek die het voordeligste voor jou is. Het renteverschil kan namelijk groot zijn. Een hypotheekadviseur in Utrechtof andere omgeving zoekt de beste én goedkoopste optie voor jouw situatie.

- Een financieel plan: Je krijgt inzicht in jouw kosten op langere termijn. De hypotheekadviseur denkt hierin mee en zorgt middels berekeningen voor een duidelijk financieel overzicht. Hierdoor weet je precies wat je te wachten staat.

Eventuele nadelen van een hypotheekadviseur:


- Kosten: Misschien tegenstrijdig, omdat we eerder benoemen dat dit minder kosten meebrengt. Toch belangrijk om te benoemen. Ondanks dat het kosten kan besparen, kost het nog steeds geld. Mocht je nou zelf veel van hypotheken en financiën weten of iemand in je omgeving kennen die je hierbij kan helpen, dan is dat natuurlijk de goedkoopste en makkelijkste oplossing.

- Betrouwbaarheid: Uiteraard ga je er vanuit dat een hypotheekadviseur betrouwbaar is. Toch is het belangrijk dat je van te voren goed je research doet. Uiteindelijk kom jij tegenover een vreemde te zitten en je bespreekt je financiële situatie natuurlijk liever met iemand waarbij je een vertrouwd en veilig gevoel hebt. Let dus goed op dat je voor een gecertificeerde hypotheekadviseur kiest. Ken je iemand via via, dan is dit ook een veilige optie als adviseur.

- Niet tijdbesparend: Ga er vanuit dat het meer tijd kost om te bemiddelen via een hypotheekadviseur. Omdat het om een tussenpersoon gaat, kan er vertraging ontstaan in het proces. Is er enige spoed vereist bij jouw proces? Benoem dit vóór je in zee gaat met een adviseur, zodat ze rekening kunnen houden met jouw behoeftes. Ook zijn er financieel adviseurs die een policy hanteren, zoals binnen 24 uur reageren. Er zijn dus verschillende opties.

Bijpassende informatie en advies
- Kopen, huren en verhuizen

________________________________________________________________________________________________