Kan je je hypotheek ophogen voor het aanleggen van een nieuwe tuin?
Stel, je wilt een nieuwe tuin aanleggen. Je hebt echter niet genoeg spaargeld om er komend jaar mee aan de slag te gaan. Kun je dan je hypotjeek verhogen om je tuin te financieren? Het korte antwoord is: ja, dat kan. Maar in de praktijk is dat vaak lastig. Je zult aan moeten tonen dat de aanleg van je tuin de waarde van je woning verhoogt, en dat is moeilijk. Je hebt twee opties als je een voordelig lening voor je tuin wilt. Je kunt je hypotheek proberen te verhogen, bijvoorbeeld met hulp van je hypotheekadviseur. Of je neemt de overwaarde op je huis op zodat je je tuin voordelig kunt financieren.

Overwaarde opnemen voor tuin

Het opnemen van overwaarde op je woning is een populaire manier om snel aan meer geld te komen voor een verbouwing. Dit is alleen mogelijk als er daadwerkelijk sprake is van overwaarde en je een taxatie laat uitvoeren die dit aantoont. In de huidige woningmarkt is de kans groot dat er sprake is van overwaarde als je je huis al enige tijd bezit. Het voordeel van overwaarde opnemen is dat je de overwaarde overal voor mag gebruiken. Als je de overwaarde niet investeert in je woning maar bijvoorbeeld in een nieuwe auto, betaal je onder de streep wel meer belasting. Als je de overwaarde uitgeeft aan je tuin verandert er belastingtechnisch niets aan je situatie.

Hypotheek ophogen

Heb je geen overwaarde op je huis en wil je toch een tuin aanleggen? Informeer dan bij de hypotheekverstrekker of het mogelijk is de hypotheek op te hogen. Je woning en tuin vormen het onderpand voor je hypotheek. Daarom moet je bij het verhogen van je hypotheek kunnen aantonen dat je investering zich terugbetaalt. Wat je leent, moet tot uiting komen in de waarde van je woning. Wil je je hypotheek bijvoorbeeld verhogen met € 20.000? Dan moet de aanleg van je tuin de waarde van je woning ook met € 20.000 doen toenemen.

Wel of geen hypotheekadvies?

Veel hypotheekverstrekkers zijn terughoudend met het verhogen van een hypotheek voor de aanleg van een tuin. Het is daarom makkelijker om je hypotheek op te hogen als je bijvoorbeeld je woning wilt verduurzamen of een aanbouw wilt plaatsen. Deze verbouwingen leiden sneller tot waardevermeerdering. Je kunt echter altijd een wijziging in je hypotheek aanvragen. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. Vaak vergroot je tevens de kans op succes door een adviseur in de arm te nemen. Heb je behoefte aan advies? Kies dan voor een erkend hypotheekadviseur. De meeste adviseurs bieden een gratis oriëntatiegesprek aan. Het is handig hiervan gebruik te maken om advies in te winnen over jouw hypotheek.

Bijpassende informatie en advies
- Hypotheken

________________________________________________________________________________________________