Kangoeroewoning gastenverblijf werkplek: gebruik die vierkante meters




De trend was er wellicht al, maar is met het thuiswerken in een stroomversnelling terechtgekomen. Aannemers en doe-het-zelvers hebben het er maar druk mee: de gastenverblijven, kangoeroewoningen en werkplekken die als paddenstoelen uit de tuingrond schieten. Heb jij er de ruimte voor, dan is het de moeite waard deze investering te overwegen.

Mogelijkheden en financiering

Veel werknemers zochten een rustige plek om de laptop open te klappen toen hun oog op het tuinhuisje viel. 'Als ik daar nou eens een kacheltje neerzet?' Van het een kwam in veel huishoudens het ander, de associatie met een gastenverblijf of extra slaapkamer was snel gemaakt. 'Verbouw het dan meteen goed en plaats er een keukenblokje en sanitair in', was de gedachte. Wellicht kan het in de toekomst ook aan een senior verhuurd worden als zogenaamde kangoeroewoning. Volgende logische vraag: 'Wat kan ik lenen om dit allemaal te financieren?' Want het idee is mooi, maar zo'n ingreep kan best kostbaar zijn.

Basisfaciliteiten

Zo wordt een bestaand tuinhuisje niet alleen een thuiswerkplek, maar een multifunctionele ruimte die een huis letterlijk en figuurlijk meerwaarde geeft. Staat er nog geen tuinhuis, dan wordt er een ontworpen en gebouwd. Alle basisfaciliteiten die men in een normaal huis plaatst, komen ook in het buitenverblijf: badkamer met toilet, keukentje, slaapruimte, wifi, elektra en verwarming. Sommige van deze huisjes belanden zelfs op AirBnB of Natuurhuisje.nl en zorgen voor extra inkomsten.

Vierkante meters grond: goud waard

Met de huidige, veelbesproken huizenmarkt is extra woonruimte aan huis het ei van Columbus. Een studerend kind hoeft niet per se op dure kamers als het zijn eigen ruimte krijgt. Vroeger investeerden ouders nog wel eens in een bovenwoning in een studentenstad, maar dit is nu niet realistisch meer. Thuiswerken levert geen irritatie meer op, hooguit een discussie wie er vandaag 'buiten' kantoor mag houden. En wie aan mantelzorg doet, hoeft niet meer op en neer te rijden naar de seniorenflat, maar heeft zijn ouder(s) gezellig in de buurt - en toch op gevoelsmatige afstand. Die vierkante meters in de tuin (of het reeds bestaande gebouwtje) zijn kortom goud waard.

Vergunning

Mocht een vergunningsaanvraag nodig zijn - dit weet je snel genoeg na een blik op de website van je gemeente - dan is het een kwestie van bovenstaand verhaal erin meenemen en hopen dat men met een schuin oog op de overspannen huizenmarkt begrip toont. Dat zou althans logisch zijn, maar met de ambtenarij weet je het nooit. Vervolgens geldt alleen nog de financiƫle horde: de offerte van de aannemer. Als deze enigszins weggestreept kan worden tegen de te verwachten waardestijging van je woning, wordt de investering in het buitenverblijf helemaal interessant.

________________________________________________________________________________________________