Kippenhok | KippenrenWat heeft een kip nodig?

Kippen en hoenders zijn er in zeer vele soorten en maten en worden om verschillende redenen gehouden. Daarnaast is het aantal kippen dat u heeft ook nogal bepalend. Als u slechts een paar kippen houdt die zo nu en dan een eitje leggen dan worden er andere eisen aan het hok gesteld dan als u doelgericht met speciale rassen wilt gaan fokken. Is het laatste het geval dan is het goed om te weten dat er veel ruimte nodig is om de kippen op een prettige en diervriendelijke wijze te houden. De kippen hebben al naargelang het soort ras en het geslacht meer of minder ruimte nodig. Zeker als u meerdere hanen wilt houden moeten deze voldoende ruimte hebben en van elkaar afgezonderd kunnen worden om bloedige hanengevechten te voorkomen.

Algemene regel

Allereerst is het van belang om na te gaan of u zomaar een kippenhok of kippenren mag bouwen. In veel gemeenten moet er een bouwvergunning aangevraagd worden. Het is dus verstandig om dit eerst even na te gaan bij de gemeente waar u woonachtig bent. Als u een kippenhok mag plaatsen zijn er uiteraard nog andere zaken waarmee u rekening moet houden om een zo aangenaam mogelijk verblijf te maken.

Locatie

De keuze van de locatie waar het hok geplaatst gaat worden is belangrijk. Hierbij moet u met onderstaande zaken rekening houden:
  • Kippen houden van zowel schaduw als zon. Het hok en de ren moeten beide bieden.
  • Plaats het hok op een rustige plaats in de tuin. Dus niet aan de straatkant of brandgang
  • Zorg ervoor dat de plek niet te vochtig is. Dit is niet gezond.
  • Verwijder alle giftige of schadelijk planten in de directe omgeving en zorg ervoor dat ze de kippenren niet kunnen bereiken.
Grootte van het hok en de ren voor uw kippen

De benodigde grootte van het hok en de ren zijn zeer afhankelijk van het aantal kippen dat u wilt houden en de grootte van het ras. De kippenrassen worden in vier groepen verdeeld die allen onderstaande afmetingen minimaal nodig hebben. Als u zich hieraan houdt is de kans op verchtpartijen en verenpikken klein. Natuurlijk kunt u wel grotere afmetingen aanhouden.
- Zware rassen - 1 kip per m² (nachthok) - 1,5 kip per m² (ren)
- Midden rassen - 1,25 kip per m² (nachthok) -1,75 kip per m² (ren)
- Lichte rassen - 1,5 kip per m² (nachthok) - 2 kippen per m² (ren)
- Krielrassen - 3 kippen per m² (nachthok) - 4 kippen per m² (ren)

Kippenhok | Kippenren | Informatie