Kunnen incassobureaus bij je thuis komen?
Wanneer je achterloopt met jouw betalingen, verwacht je waarschijnlijk een paar brieven en telefoontjes van kredietverstrekkers en incassobureaus. Die incassopogingen zijn vrij standaard. Hoewel vervelend - vooral als u al hebt uitgelegd dat je niet kunt betalen of dat de schuld niet van jouw is, is het gemakkelijk genoeg om deze pogingen te negeren.

Je vindt het misschien verontrustender als een incassobureau bij je thuis om betaling komt vragen, dat kan aanvoelen als intimidatie, en voor sommige leners is het ronduit beangstigend. Dus, hoe waarschijnlijk is het, en wat kun je doen als een incassobureau aan de deur klopt? Laat jouw voorlichten over je eigen rechten, zodat je weet hoe je de situatie moet aanpakken.

Als een incassant bij je thuis komt

Gelukkig ben je niet verplicht de deur te openen, noch hoeft je met iemand te spreken.

Vermijd persoonlijk onderhandelingen

Je kunt het beste schriftelijk of telefonisch met schuldeisers onderhandelen over een ontbinding huurovereenkomst bijvoorbeeld. Het eerste probleem met persoonlijke onderhandelingen is dat je niet weet met wie je te maken hebt. De persoon kan al dan niet een legitieme verzamelaar zijn, dus je veiligheid kan in gevaar zijn. Als je geld overhandigt, moet je maar hopen dat het naar de juiste plaats gaat.

Het is ook altijd het beste om afspraken van schuldeisers schriftelijk te krijgen. Een mondelinge discussie met iemand in je eigen portiek levert misschien niet de resultaten op die je wilt of verwacht. Je denkt misschien dat schulden uit jouw kredietrapporten worden gewist, maar als dit niet schriftelijk is vastgelegd, betekent dit juridisch gezien niets.

Als je achterloopt met je eigen rekeningen, zit je waarschijnlijk financieel in het nauw. Je hebt tijd nodig om de details van een regeling (en de gevolgen voor je eigen budget) te bekijken voordat je geld overhandigt of een cheque uitschrijft. Je zult waarschijnlijk niet de tijd nemen die je nodig hebt met een gretige verzamelaar die in jouw nek hijgt.

Geef geen informatie aan iemand die aan je deur staat

Dat is logisch, of je nu een incassant verwacht of niet. Als iemand vraagt wie je bent, zoek dan uit wie hij is voordat je jouw naam of andere gegevens doorgeeft.

Incassobureaus mogen informatie over jouw schuld met niemand anders delen dan met jouw (en eventueel een echtgenoot, afhankelijk van de wetgeving van het land). Als je je niet bekend maakt, weten ze niet wie je bent en kunnen ze jouw schuld niet bespreken.

Maak er een eind aan

Als je wilt voorkomen dat collectors contact met je opnemen (persoonlijk of telefonisch), stuur dan een schriftelijk verzoek waarin je hen vraagt te stoppen. Volgens de wetgeving moeten deze brieven worden gehonoreerd. Stuur de brief via een verzendmethode die kan worden gedocumenteerd (zoals een vervoerder die een handtekening vereist of UPS return receipt). Daarna moeten jouw schuldeisers de communicatie beperken tot bepaalde onderwerpen, zoals de bevestiging van jouw verzoek of het sturen van juridische updates. Ze zouden niet naar jouw huis mogen komen na ontvangst van dat verzoek, en je zou een rechtszaak kunnen aanspannen als ze dat toch deden.

Vraag hen te vertrekken

Als je in een ongewenst gesprek raakt met een incassant, vraag hem dan te vertrekken. Wees beleefd en respectvol, de meeste verzamelaars zullen jouw verzoek honoreren, en het is niet nodig om een slechte situatie erger te maken. Als je op weerstand stuit, herinner hen er dan aan dat zij zich op privé terrein bevinden en dat je hen vraagt te vertrekken. Als dat niet werkt, bel dan de politie.

Bijpassende informatie en advies
- Geldzaken

________________________________________________________________________________________________