Lamptypes: Welke soorten zijn er allemaal
Lampen kunnen behoorlijk verwarrend zijn met al die verschillende namen. Je kunt bijvoorbeeld halogeen, TL buizen en led lampen kopen. In dit artikel willen we het simpeler maken door verschillende soorten lampen op een rijtje te zetten. Het komt er eigenlijk op neer dat de meeste lampen in een paar grote categorieën vallen. We gaan deze categorieën bespreken en kijken naar de voordelen en nadelen van de verschillende soorten verlichting. Op die manier krijg je snel een overzicht van de soorten lampen die er zijn en kun je makkelijker bepalen welke lamp het beste bij jouw behoeften past.

De gloeilamp

Je kent vast wel die klassieke gloeilampen, toch? Die lampen met een dun draadje binnenin, omgeven door een glazen bol? Ze geven zo'n warm en gezellig licht, dankzij dat draadje dat oplicht als er stroom doorheen gaat. Maar gloeilampen hebben zo hun minpunten. Ze gaan niet zo lang mee, slurpen behoorlijk wat energie en kunnen behoorlijk warm worden.

Halogeenlampen

Halogeenlampen lijken op het eerste gezicht veel op die vertrouwde gloeilampen, maar ze hebben een trucje onder de motorkap. Ze bevatten jodium of broom en wat gas onder flinke druk. Het resultaat? Ze gaan langer mee dan gewone gloeilampen en je hoeft niet te wachten tot ze opwarmen. Bovendien kun je ze dimmen. Maar na verloop van tijd wordt het licht wel wat minder fel, en ze verbruiken nog steeds meer energie dan die energiezuinige LED-lampen.

TL lampen

TL lampen vallen onder de noemer fluorescentielampen. Ze zijn zo'n beetje de standaard verlichting in scholen, kantoren en magazijnen. Hoe werken ze? Ze laten een gas in de buis oplichten, wat ervoor zorgt dat er UV-licht vrijkomt. Dat UV-licht wordt dan weer omgezet in zichtbaar licht door het fluorescentiepoeder aan de binnenkant van de buis. Klinkt best ingewikkeld, toch? Ze verbruiken ook minder energie dan die ouderwetse gloeilampen en gaan langer mee. Alleen moet je wel even geduld hebben, want ze hebben een korte opwarmtijd. Daarnaast zit er kwik in, dus wees voorzichtig als er eentje sneuvelt.

Spaarlampen

Spaarlampen zijn eigenlijk gewoon opgevouwen versies van die lange TL buizen, en je kunt ze gewoon in standaard lampenfittingen draaien. Het goede nieuws is dat ze veel zuiniger zijn dan die ouderwetse gloeilampen en dat je ze in allerlei kleurtemperaturen en fittingen kunt vinden. Maar er zijn ook wat minder fijne kanten aan. Ze zijn namelijk duurder dan gloeilampen en gaan minder lang mee als je ze vaak aan en uit zet. Net als TL lampen, zit er kwik in, dus wees voorzichtig als er eentje breekt.

LED lampen

Spaarlampen zijn eigenlijk gewoon opgevouwen versies van die lange TL buizen, en je kunt ze gewoon in standaard lampenfittingen draaien. Het goede nieuws is dat ze veel zuiniger zijn dan die ouderwetse gloeilampen en dat je ze in allerlei kleurtemperaturen en fittingen kunt vinden. Maar er zijn ook wat minder fijne kanten aan. Ze zijn namelijk duurder dan gloeilampen en gaan minder lang mee als je ze vaak aan en uit zet. De keuze van het lamptype hangt af van je prioriteiten, maar LED lampen bieden de meest veelzijdige en energiezuinige optie voor verlichting. Met de voortdurende ontwikkeling van LED-technologie is er geen reden om terug te vallen op energieverslindende lampen.

Bijpassende advies en informatie
- Lampen en verlichting

Foto bovenzijde: Diego PH (Unsplash)

________________________________________________________________________________________________