Legionella Bestrijden Voorkomen in Waterleiding Advies en Tips
Hoe legionella bestrijden voorkomen in de waterleiding?

Legionella bestrijden voorkomen in waterleiding. De legionellabacterie is een bacterie die vervelende gezondheidsklachten als een longontsteking kan veroorzaken. Mensen raken besmet door het inademen van verneveld besmet water, bijvoorbeeld tijdens het douchen. Je kunt er daarom het beste voor zorgen dat de bacterie zich niet kan nestelen in de waterleiding in de woning. Om legionella te bestrijden is het raadzaam professionele hulp in te schakelen die je hierbij kan helpen.

Besmetting met legionella voorkomen

De legionellabacterie voelt zich het fijnst in stilstaand water met een temperatuur tussen de 20 en 55°C. Dit wetende kun je een aantal maatregelen nemen, zodat je de bacterie kunt bestrijden en voorkomen:
  • Stel de temperatuur van warmwatertoestellen (boilers, CV- en combiketels) in op minimaal 60°C (de legionallebacterie gaat boven de 55°C dood).
  • Als uw combiketel de grens van 60°C niet haalt, houd dan rekening met het verhoogde risico dat u loopt.
  • Isoleer waterleidingen niet; warmwaterleidingen moeten snel afkoelen (dit geldt niet voor circulatieleidingen of collectieve systemen).
  • Zorg dat het water in de leidingen regelmatig wordt ververst. Het is slim om de waterleidingen af te tappen als de leidingen langer dan een week niet gebruikt zijn en de temperatuur in huis meerdere dagen boven de 25°C lag.
Bron: Milieu Centraal

Meer Informatie over Legionella Preventie

Strooming kun je lezen hoe legionella preventie het beste kan worden aangepakt.

Omdat de legionella bacterie ernstige aandoeningen zoals de veteranenziekte of legionellagriep kan veroorzaken die zelfs dodelijk kunnen zijn is het van groot belang om te voorkomen dat deze zich kan ontwikkelen. De bacterie kun je in kleine aantallen aantreffen in zoet water. En bij gunstige omstandigheden, vooral bij stilstaand warm water, kan legionella zich gaan ontwikkelen en wordt deze schadelijk voor de mens. Plaatsen met stilstaand warm water zijn daardoor risicovol. Voorkomen is daarom ook beter dan bestrijden. In publieke ruimtes maar ook in woningen is legionellapreventie daarom ook belangrijk. Op de website


Bijpassende Advies en Informatie
- Ongediertebestrijding Informatie »
- Mierenbestrijding Informatie »

Zoekwoorden: Legionella Bestrijden Voorkomen Waterleiding Advies Informatie Tips
________________________________________________________________________________________________