Meer waarde voor je huis met een mooie overkapping
Een overkapping aan je huis toevoegen is een slimme, stijlvolle manier om je leefruimte uit te breiden met meer ruimte en functionaliteit. Niet onbelangrijk: hiermee zorg jij er ook voor dat je huis meer waard wordt als je het ooit wil gaan verkopen. Maar waar moet je allemaal aan denken als je kiest voor een overkapping? En welke soorten overkapping zijn er eigenlijk?

Waarom zou je kiezen voor een overkapping?

We kunnen meerdere redenen opnoemen waarom jij zou kiezen voor een overkapping aan huis. Zo benut jij je buitenruimte op een meer effectieve manier. Het is leuk om een grote tuin te hebben, maar als het regent of koud is, dan heb je er weinig aan. Met een overkapping maak je van een deel van je tuin een ruimte waar je het hele jaar door geniet. Het mooie is dat je dan meteen meer ruimte in je huis hebt. Met een overkapping maak je jouw huiskamer groter, heb je een zonovergoten eetkamer of zou je zelfs een buitenkeuken kunnen overwegen. Ook voeg je meer waarde toe aan je huis en zorg je dat het er mooier uit komt te zien. Redenen genoeg dan ook om voor een overkapping te gaan!

Welke soorten overkapping zijn er?

Wanneer je kiest voor een overkapping aan huis, dan zijn er meerdere opties. De verschillende soorten overkapping hebben allemaal zo hun voor- en nadelen.

Veranda: een van de meest voorkomende overkappingen is een veranda. In de regel is dit een open overkapping, waarmee je zorgt voor een beschutte plek in je tuin. Dit open terras is ideaal om lekker onder te zitten als het regent, maar is ook een prima plek voor een buitenkeuken. Je hebt hierbij ook de mogelijkheid om de veranda te voorzien van glazen wanden, waardoor je een afgesloten ruimte creëert die je het hele jaar door kan gebruiken.
Pergola: ook een pergola is een open overkapping, die vaak tegen een huis aan wordt geplaatst. Een pergola kan je echter ook los in je tuin zetten. De pergola wordt over het algemeen gebouwd om schaduw te geven. Met een pergola heb je een heerlijk plekje om koel te genieten op dagen waarop de zon fel schijnt.
Serre: deze soort overkapping wordt ook wel een wintertuin genoemd. Niet verwonderlijk, want in een serre heb je het gevoel dat je nog lekker in de tuin zit, ook op regenachtige of koude dagen. Een serre is namelijk een overkapping die vrijwel geheel van glas is gemaakt. Zo kan de zon goed binnenkomen in je huis en zorgen voor natuurlijk licht.
Carport: een carport is een zeer functionele toevoeging aan je tuin, die, zoals de naam al zegt, vooral gebruikt wordt om je auto een beschutte plek te geven.

Zelf een overkapping bouwen of dit laten doen door een professional?

Bij het maken van een overkapping is een belangrijke vraag: "Gaan we dit zelf doen of laten we het doen?" Over het algemeen raden wij aan om hier een professioneel bedrijf voor in te schakelen. Er komt namelijk nogal wat bij kijken om een goede, solide overkapping neer te zetten. Zeker bij een serre, of een afgesloten veranda, vereist dit een zekere mate van vakmanschap. Ook moet je bij het bouwen van een overkapping altijd rekening houden met de plaatselijke regelgeving. Een professional weet waar je op moet letten en welke vergunningen er moeten worden aangevraagd. Ben je zelf vaardig en draai je je hand niet om voor een bouwproject? Laat je dan wel goed informeren.

Bijpassende informatie en advies
- Huis kopem

________________________________________________________________________________________________