Nederlanders lenen hoger bedrag voor inboedel
Nederlanders lenen 16% meer voor inboedel

In 2023 hebben Nederlanders meer geld geleend voor hun inboedel dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Het gemiddeld bedrag dat werd geleend voor de aankoop van inboedel klom met bijna 16% naar € 8.370 in 2023.

Leenbedragen hoger door inflatie

De prijs van inboedel, zoals meubels, televisies en gordijnen die je makkelijk kunt verplaatsen, is afgelopen jaar gestegen. Dit resulteerde in hogere leenbedragen voor Nederlanders die deze items financierden via een lening. De prijsstijging van deze huishoudelijke goederen, bevestigd door cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dwong consumenten tot het aangaan van grotere leningen om hun inboedel te kunnen aanschaffen.

Verbouwingen en auto’s populairder dan inboedel

Ondanks de stijging in geleende bedragen voor inboedel, wijst de data van Geld.nl uit dat een kleiner deel van de leningen bestemd was voor dit doel. In 2022 was nog bijna 7% van alle lening aanvragen gericht op inboedelaankopen, in 2023 daalde dit naar iets meer dan 4%. Het kopen van auto’s (36%) en het verbouwen of verduurzamen van de woning (16%) waren de meest voorkomende redenen voor het afsluiten van een lening onder Nederlanders.

Bijpassende informatie en advies
- Geldzaken

________________________________________________________________________________________________