Onderhoud haard en kachel


Tips voor onderhoud

Het is belangrijk dat u periodiek uw haard of kachel onderhoud. Periodiek onderhoud zorgt voor de juiste werking en vergroot de veiligheid en comfort. Maar hoe vaak is dit onderhoud eigenlijk nodig? Hieronder vindt u advies over het onderhoud van uw haard of kachel.

Achterstallig onderhoud?

Haarden en kachels vervuilen doordat er rookgassen vrij komen die stof- en roetdeeltjes achterlaten aan de binnenkant van uw rookkanaal.

Heeft u uw kachel of haard met rookkanaal niet goed onderhouden? Dan zijn er verschillende risico’s:
  • De rook wordt bij vervuiling minder gemakkelijk of niet weggetrokken via het rookkanaal.
  • Het rookkanaal kan verstopt raken door bijvoorbeeld bladeren, spinrag of een vogelnest. Hierdoor kan de rook niet worden afgevoerd en is er kans op koolmonoxidevergiftiging.
  • Een gaskachel met een onregelmatig vlambeeld kan last krijgen van roetaanslag op het (nep) haardhout of op de brander.
Uiteindelijk kunnen bovenstaande punten tot een (schoorsteen)brand leiden.

Onderhoud aanbevolen

Door de risico’s van het niet onderhouden van uw kachel of haard wordt aangeraden om op zijn minst 1 keer per jaar onderhoud te laten plegen. Het maakt hierbij niet uit of u uw haard of kachel weinig of frequent gebruikt.

Iedere haard of kachel vraagt om een ander onderhoudsschema. Zo moeten houtkachels, gashaarden met open verbranding en gashaarden of kachels met gesloten verbranding minimaal 1 keer per jaar worden geveegd en geïnspecteerd. Wanneer u de houtkachel zeer frequent gebruikt, dan wordt er geadviseerd het rookkanaal 2 keer per jaar te laten vegen.

Onderhoud is eveneens aan te bevelen, omdat verzekeringsbedrijven hierom vragen. Het kan zijn dat verplicht jaarlijks onderhoud van uw haard of kachel is opgenomen in uw polis. Wanneer u dit onderhoud niet laat plegen en er gebeurt iets, dan heeft u kans dat u een lagere of geen vergoeding krijgt.

Tip: vergeet uw jaarlijks onderhoud niet en sluit een onderhoudscontract af voor de controle en onderhoud door een vakman.

Gerelateerde informatie:
- Stooktips voor haard en kachel

Onderhoud | Haard | Kachel | Tips | Informatie