Ontdek de verschillende types zonnepanelen: wat is de beste keuze?
Duurzame energieopwekking wordt steeds belangrijker. Het is daarom niet gek dat zonnepanelen blijven stijgen in populariteit. Het is een goede manier om je woning ‘groener’ te maken. Overweeg je om zelf voor het eerst zonnepanelen aan te schaffen? Dan is het handig om je van tevoren te verdiepen in de verschillende soorten zonnepanelen die beschikbaar zijn. In dit artikel worden vier types besproken. Je ontdekt meer over de eigenschappen en diverse voordelen. Hierdoor kun je een weloverwogen keuze maken over welk type het beste bij jouw behoeften past en hiervoor een zonnepanelen offerte aanvragen.

1. Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen hebben een uniforme zwarte kleur en zijn gemaakt van één kristalstructuur. Hierdoor hebben ze een hoge energieopbrengst. Bovendien spreekt de look van dit type zonnepanelen veel mensen aan. Vaak hebben de panelen een zwart frame waardoor de panelen naadloos op elkaar lijken aan te sluiten.

2. Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen hebben een blauwachtige kleur en zijn opgebouwd uit meerdere kristallen. Ze zijn iets minder effectief dan monokristallijne panelen, maar nog steeds een prima keuze om de woning mee te verduurzamen. Een van de voordelen van dit type is dat de aanschafprijs een stuk lager ligt.

3. Dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen (ook wel Thin Film technologie genoemd) zijn een stuk lichter en flexibeler dan traditionele zonnepanelen. De panelen worden gemaakt van een fotovoltaïsch materiaal met daar bovenop een dun laagje glas. De zonnecelen bevatten dus geen kristallen, wat bij mono- en polykristallijne zonnepanelen wel het geval is. Ze zijn geschikt voor gebogen en onregelmatige oppervlakken, maar wel minder efficiënt wat betreft energieopbrengst.

BIPV zonnepanelen

BIPV (Building Integrated Photovoltaics) zonnepanelen zijn dunne film zonnepanelen die geïntegreerd kunnen worden in een gebouwontwerp. Ze kunnen bijvoorbeeld worden toegepast als dakbedekking of gevelbekleding. Het is erg innovatief en esthetisch, maar minder efficiënt dan traditionele mono- of polykristallijne zonnepanelen. Dit type zonnepanelen wordt voornamelijk toegepast bij grote projecten en minder gebruikt bij standaard woningen.

Welk type zonnepaneel is de beste keuze?

Het is cliché maar waar: welk type zonnepaneel de beste keuze is, is helemaal afhankelijk van jouw situatie en persoonlijke wensen. Laat je goed informeren en adviseren door een professional. We raden aan om niet alleen een offerte aan te vragen, maar ook een adviesgesprek in te plannen met een zonnepanelen specialist. Dit helpt je om de alles beste keuze te maken. Over het algemeen zijn traditionele monokristallijne en polykristallijne panelen de beste opties als het gaat om woonhuizen.

Bijpassende informatie en advies
- Zonne-energiie opwekken

________________________________________________________________________________________________