Oorzaken Warmteverlies Woningen



Behoud je warmte in de koudste periode

Veel woningen verliezen een hoop warmte, vooral wanneer het buiten aanzienlijk kouder is dan binnen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Ga daarom op zoek naar de oorzaak. Hierna kun je overgaan tot het aanpakken van je warmteverlies. Zo geef je je woning de noodzakelijke sjaal en muts om de koudste periode van het jaar te doorstaan.



Oorzaken van warmteverlies bij woningen

Vind hier de verschillende oorzaken van warmteverlies:

1 De nog onbekende warmtedief
Laten we beginnen met de meest onderschatte oorzaak. De voor veel mensen nog onbekende warmtedief is de brievenbus. Er glipt een hoop warmte weg via je brievenbus. Zorg daarom voor een brievenbus met anti tochtborstel. Deze heb je al vanaf € 10.

2 Een niet optimaal functionerende cv ketel
Wij raden je aan om eens te kijken naar je cv ketel. Misschien is jouw cv-ketel toe aan vervanging. De meest bewuste, duurzame keuze is een HRe ketel. Deze is duurder in aanschaf maar beschikt over een rendement van +140 procent. Terwijl een normale HR op +95 procent blijft steken.

3 Je woning is op leeftijd
Verouderde woningen hebben vaak last van minder tot slecht isolerende onderdelen. Daken zijn bijvoorbeeld in de meeste woningen de belangrijke oorzaak van hoogoplopende stookkosten. Een ander voorbeeld is dat woningen gebouwd voor 1983 in veel gevallen geen vloerisolatie bevatten. Deze voorbeelden van slechte isolatie zorgen voor kou in de winter, maar ook hitte in de zomer. Kieren en gleuven laten warmte binnen tot je huis uiteindelijk is veranderd in een sauna.

4 Slecht isolerende ramen en deuren
Een doorsnee woning verliest gemiddeld 15% van zijn warmte via ramen en deuren. De omlijsting van jouw ramen of deuren is niet altijd zo goed afgesloten als je denkt. Kieren en naden zorgen daardoor voor veel kou. Bovendien is glas erg kwetsbaar.

Tref warmte behoudende maatregelen

Kom in actie en tref isolerende maatregelen. Je kunt hiermee bovendien een hoop besparen op stookkosten. Hieronder vind je een aantal energiebesparende opties:

1 Voer een quick scan uit
Om te beginnen is het handig om een quick scan uit te voeren. Dit is een warmtebeelden scan die steeds meer gemeentes gratis bieden. In een oogopslag zie je de kwetsbaarheden van jouw woning.

2 Laat één van onderstaande isolaties uitvoeren
Wij raden je aan om te profiteren van ervaring van isolatie specialisten. Met name omdat zij het hoogste rendement garanderen. Onderstaande isolatieprojecten besparen een hoop stook centen:

-Dakisolatie of Dakrenovatie
Warmte stijgt op, daardoor is het verstandig om je dak goed te isoleren. Dakisolatie reduceert je stookkosten tot wel 30%.

-Muren isolatie
Laat je muren isoleren. De goedkoopste optie is een spouwmuurisolatie. Een veelgebruikte isolatiemethode die ongeveer € 15 per vierkante meter buitenmuur kost.

-Vloerisolatie
Vooral huizen in een verouderde staat zijn toe aan vloerisolatie. Vloerisolatie zorgt voor minder huisstofmijt en is relatief goedkoop in aanbreng. Bovendien blijven je voeten lekker warm.

3 Zorg voor dubbele beglazing
Verschillende soorten glas dragen een verschillende isolatiewaarde, ook wel U-waarde, met zich mee. Hoe lager de U-waarde hoe dikker het glas. Enkel glas heeft een gemiddelde U-waarde van 5,8. Terwijl standaard dubbel glas over een U-waarde van 2,8 beschikt. Het best isolerende glas is HR+++ met een U-waarde van 0,5.

Maak kans op subsidies

Energiezuinigheid is het nieuwe speerpunt van de overheid. De overheid wilt zijn samenleving stimuleren om energiezuinige maatregelen te treffen. Dit doen zij door subsidies te bieden aan degenen die energiezuinige maatregelen treffen. Neem voor meer informatie eens een kijkje op de website van de rijksoverheid.

Het ideale woonklimaat: Isolatie en ventilatie gaan hand in hand

Haal het maximale uit je woning en bespaar bovendien op stookkosten. Zorg ervoor dat je naast goede isolatie, ook over goede ventilatie beschikt. Het ideale woonklimaat ontstaat wanneer je de balans weet te vinden tussen isolatie en ventilatie. Realiseer de ideale luchtvochtigheid, deze ligt tussen 40% en 60%. Je vindt de balans op een natuurlijke manier door af en toe een raam of deur open te zetten. Een andere mogelijkheid is het aanschaffen van mechanische ventilatie roosters.

Zoekwoorden: Oorzaken Warmteverlies Woningen Advies Tips Informatie Warmteverlies Voorkomen
________________________________________________________________________________________________