Sapcentrifuge Gebruiken - Functies Advies en Informatie

Wat is een sapcentrifuge?

Een sapcentrifuge is een keukenapparaat dat je kunt gebruiken om groente- en fruitsap te maken. Door middel van centrifugale kracht wordt groente of fruit door een ronddraaiende zeef geperst. Zo blijft het pulp van de groente of fruit achter in de zeef, en heb je in je glas sap. Wel is het van belang dat je groente en/of fruit kiest waar ook daadwerkelijk sap in zit om te persen. Een banaan bijvoorbeeld, of een mango, bevat heel weinig sap, waardoor een sapcentrifuge ook niet zal werken. De slowjuicer is een alternatief voor een sapcentrifuge.

Waarvoor gebruik je een sapcentrifuge?

Een sapcentrifuge gebruik je dus om sappen mee te maken. Dit kunnen zowel groente- als fruitsappen zijn, en combinaties met groenten en fruit zijn eveneens mogelijk. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een blender, krijg je met een sapcentrifuge wel een dunne vloeistof. Terwijl je met een blender toch dikkere substanties krijgt. Met een sapcentrifuge krijg je puur sap, met een blender zul je altijd water, melk of een andere vloeistof moeten toevoegen om je drankje te krijgen. Verder kun je alle groenten en fruitsoorten die sappig zijn, verwerken tot een lekker drankje. Let wel op, groente en fruit met weinig sap, zoals bananen en mango’s, daar kan een sapcentrifuge niet zoveel mee. Als je die wilt verwerken in je drankje, kom je al gauw uit bij een blender.

Welke onderdelen heeft een sapcentrifuge?

Sapcentrifuges zijn er natuurlijk in allerlei soorten en maten, met verschillende mogelijkheden. Maar er zijn uiteraard ook erg veel overeenkomsten. Een sapcentrifuge bestaat uit een raspplaat en een zeef. Door groente en fruit met snelle, ronddraaiende bewegingen langs de rasp te laten gaan, worden die uit elkaar geslapen en door de zeef geperst. Dit alles wordt in beweging gezet door het motorblok. Verder heeft een sapcentrifuge vaak een pulpbak, waarin de restproducten van het groente en fruit worden opgevangen. Het sap kan in een aparte kan terecht komen, maar er zijn ook modellen waar je direct een glas onder de schenktuit moet zetten. Aan de bovenkant zit de vulopening van een sapcentrifuge. Hoe breder en groter deze is, hoe minder je hoeft te snijden van tevoren. Er zijn sapcentrifuges waar je gewoon hele appels doorheen kunt gooien, zo groot is de vulopening dan! Klokhuizen hoef je meestal niet te verwijderen, citrusvruchten kun je het beste wel even schillen, voor een beter resultaat.

Wat zegt het vermogen over de sapcentrifuge?

Het vermogen of het wattage, zegt iets over de kracht en snelheid waarmee de motor van de sapcentrifuge werkt. Hoe sneller en krachtiger de motor, hoe vlugger een sapcentrifuge het fruit of de groente tot sap kan verwerken. Er zijn sapcentrifuges met diverse wattages verkrijgbaar. Van 150 watt, tot wel 1200 watt. Bedenk van tevoren waar je de sapcentrifuge vooral voor wilt gebruiken. Wat voor soort sappen, voor hoeveel personen en hoe vaak. Eventueel kun je je wat betreft het vermogen laten adviseren in een hierin gespecialiseerde winkel.

Welke functies heeft een sapcentrifuge?

Over het algemeen heeft een sapcentrifuge maar een functie, namelijk sap centrifugeren. Soms zit er ook nog een aparte citruspers bij en een heel enkele keer zelfs een mogelijkheid om een smoothieopzetstuk te gebruiken, zodat je er ook smoothies mee kunt maken. In veel gevallen kun je een sapcentrifuge met verschillende snelheden laten draaien zodat je afhankelijk van het soort fruit of groente het beste sap kunt krijgen.

Hoe maak je een sapcentrifuge schoon?

Voor alles geldt: lees de gebruiksaanwijzing! Hoe je de sapcentrifuge schoon maakt, kan verschillen per apparaat. Meestal is een aantal delen vaatwasbestendig. De rest moet je afnemen met een vochtige doek.

TIP: Maak je sapcentrifuge direct na gebruik schoon. Zo voorkom je aankoeken en problemen met schoonmaken!

Wat kost een sapcentrifuge?

De prijs van een sapcentrifuge kan wat uiteen lopen en wordt mede bepaald door het vermogen van de sapcentrifuge en de inhoud van de kan. Hoe groter het vermogen (dus hoe meer Watt), hoe duurder de sapcentrifuge doorgaans is. Verder heeft aantal functionaliteiten invloed op de prijs...lees verder >

Gerelateerde Informatie:
> Verschil tussen een Sapcentrifuge en Slowjuicer
> Slowjuicer - Informatie Overzicht
> Keukenapparatuur - Informatie Overzicht

Trefwoorden: Sapcentrifuge | Advies | Gebruik | Informatie | Prijs | Toepassing