Schuur ombouwen tot woonruimte: tips en tricks
Het ombouwen van een schuur tot woonruimte is een flink project. Veel oude boerderijen hebben genoeg ruimte, maar het kost veel werk om ze comfortabel en modern te maken. Schuren zijn vaak niet geïsoleerd en hebben misschien niet genoeg elektriciteit, gas, en water. Als je een oude schuur verbouwd tot een huis, verhoogt dit wel de waarde van je woning, vooral als je de originele elementen kunt behouden. Maar waar begin je met zo'n project?

Vergunningen en regelgeving

Je moet eerst denken aan vergunningen en regels. Je hebt waarschijnlijk een vergunning nodig voor zo'n grote verbouwing. Schuren hebben vaak veel aanpassingen nodig om erin te kunnen wonen, dus het is goed om te weten wat de lokale bouwvoorschriften zijn. Kijk in Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (Bor) voor meer informatie en praat met de gemeente als je vragen hebt.

Renovatie versus sloop

Ga je renoveren of helemaal opnieuw beginnen? Beide keuzes hebben voor- en nadelen. Oude schuren hebben vaak een bijzondere uitstraling die je met nieuwbouw niet makkelijk krijgt. Maar ze zijn meestal slecht geïsoleerd en hebben kleine ramen. Denk goed na of je de unieke sfeer van de schuur wilt houden, of dat je liever alles afbreekt en helemaal opnieuw begint.

Doel van de verbouwing

Bedenk eerst wat je met de verbouwde schuur wilt doen. Wordt het een kantoor om thuis te werken, of een slaapkamer voor gasten? Elk doel vraagt om verschillende aanpassingen en voorzieningen. Zo heb je voor een slaapkamer een goed geïsoleerde schuur nodig en genoeg ruimte voor een bed met dekbedovertrek lits jumeaux. . Zorg dat je een duidelijk plan hebt voor hoe je de ruimte wilt gebruiken, voordat je met de verbouwing begint.

Constructie en staat van de schuur

Kijk vervolgens even goed naar de staat van de schuur. Oude schuren kunnen problemen hebben zoals houtrot, houtworm of schimmel. Laat een bouwexpert of aannemer de schuur nakijken en los eventuele problemen op voordat je verder gaat met de verbouwing.

Ramen en deuren

Schuren hebben vaak grote deuren en kleine ramen, wat niet echt geschikt is voor een huis. Denk erover om van de deuren ramen te maken en misschien dakramen toe te voegen voor meer daglicht. Goede ramen en deuren kunnen het uiterlijk en het gebruik van de ruimte veel beter maken.

Isolatie

Oude schuren zijn meestal slecht geïsoleerd, dus denk aan de isolatie bij de verbouwing. Zorg voor isolatie van het dak, de muren en de vloer. Dit maakt de schuur niet alleen fijner om in te wonen, maar bespaart ook op de stookkosten.

Planning en budgettering

Voor een verbouwing heb je een goed plan en een realistisch budget nodig. Bepaal wat je wilt bereiken met de verbouwing en maak een uitgebreid plan. Vraag prijsopgaven aan bij aannemers en denk aan alle kosten, ook aan onverwachte uitgaven. Houd tot slot rekening met de bouwtijd en mogelijke vertragingen.

Bijpassende informatie en advies
- Woonkamer

________________________________________________________________________________________________