Stooktips


Gezellig stoken

Heeft u een open haard of kachel? Dan wilt u hiervan natuurlijk optimaal genieten.
Wilt u de open haard of kachel optimaal stoken? Bekijk dan onderstaande stooktips, waardoor u eenvoudig en effectief kunt stoken.

Belangrijke tips

Enkele zaken zijn belangrijk om optimaal te kunnen genieten van uw kachel of haard:
  • Zorg voor een goede aantrekking van lucht in de schoorsteen. Dit kunt u bevorderen door periodiek onderhoud aan uw haard of kachel.
  • Steek haardhout goed aan. Gebruik voor het aansteken van haardhout bij voorkeur aanmaakhoutjes of mogelijk zaagsel-parrafine.
  • Goede en totale verbranding. Bij een vuur in uw haard of kachel is het van belang dat deze goed of volledig brand. Bij goed hout gaat dit vanzelf.

* Belangrijk is dat het hout schoon en droog is. Hiervoor moet het minstens 2 jaar op een droge en geventileerde plek hebben gelegen. Dit zorgt ervoor dat het vochtgehalte verlaagd. Nat hout zorgt namelijk voor lagere temperaturen en een onvolledige verbranding. Goed brandend hout herkent u aan de witte rook.

Welk houtsoort stoken?

Er zijn verschillende soorten hout die u kunt gebruiken. Het ene soort verbrand sneller dan het andere, waardoor bepaalde houtsoorten geschikter zijn. Beuk, es, haagbeuk, (Amerikaanse) eik en hout van fruitbomen verbranden minder snel. Hierdoor vervult dit hout uw rookkanaal minder.

Het stoken

Hoe kunt u hout het beste aansteken? Leg in de kachel of haard 1 of 2 aanmaakblokjes met daarbovenop aanmaakhout. Leg hierop iets grotere blokken hout. Steek het aanmaakblokje aan en open direct de luchtschuif. Met de schuif heeft u controle op de verbranding. Laat het hout tot een flink vuur doorbranden en voeg - wanneer het hout roodgloeiend is - steeds een kleine hoeveelheid hout toe.

Bent u klaar met stoken? Laat het hout opbranden en laat de asresten liggen.

Let op: is er mist of weinig wind? Ga dan niet stoken. Er vindt dan namelijk te weinig trek in uw schoorsteen plaats, waardoor de rook en rooklucht in uw huis blijft hangen. Dit is slecht voor de gezondheid én het milieu.

Gerelateerde informatie:
- Onderhoud van uw haard en kachel

Stooktips | Haard | Kachel | Informatie