Tips om je zonnepanelen optimaal te benutten
Wist jij al dat Nederland wereldkampioen is als het gaat om zonnestroom? Uit het onlangs gepresenteerde Nationaal Solar Trendrapport 2024 bleek dat ons land de meeste zonnepanelen per inwoner heeft. En dat is op zich ook niet opvallend. Onder meer vanwege de behoefte duurzamer te leven en de energiecrisis, is het aantal zonnepanelen de afgelopen jaren flink toegenomen. In 2023 was er zelfs sprake van een groei van een kleine twintig procent aan zonnepanelen vergeleken met het jaar ervoor. Heb jij ook zonnepanelen en wil je weten hoe je de elektriciteit zo optimaal mogelijk kunt benutten thuis? Hieronder vind je diverse handige tips.

Salderingsregeling blijft (voor nu), maar terugleveren wordt ontmoedigd

Allereerst is het goed om kort in te gaan op de huidige energiemarkt. Want waarom zou je zelf opgewekte zonnestroom zoveel mogelijk thuis willen gebruiken? Het is waar dat – nu de Eerste Kamer begin 2024 het wetsvoorstel van afbouw ervan heeft weggestemd – de salderingsregeling vooralsnog blijft bestaan. De opgewekte elektriciteit die je niet zelf gebruikt en teruglevert aan het net, zal dus alsnog worden weggestreept tegen de elektriciteit die je alsnog extra moet afnemen van je energieleverancier.

Maar een andere ontwikkeling maakt terugleveren wel degelijk minder interessant. Energieleveranciers hebben namelijk op – vooral extreem zonnige of winderige - momenten te maken met een overschot aan elektriciteit, met een negatieve prijs als gevolg. Om de kosten hiervoor meer bij de veroorzakers – onder meer zonnepaneleneigenaren – neer te leggen, moeten zij een ‘boete’ betalen voor stroom die ze leveren aan het net.

Zo benut je zonnestroom thuis optimaal

Het is dus belangrijk dat mensen zoveel mogelijk opgewekte zonnestroom zelf thuis gebruiken. Dat is mogelijk op diverse manieren.

- Heb je een elektrische auto? Laat dan bijvoorbeeld door EEZEV thuis een laadpaal installeren. Met maar liefst twee derde aan hybride of volledig elektrische van alle verkochte personenauto’s in 2023, neemt de vraag naar laadpunten toe. Bijvoorbeeld een eigen laadpaal met drie fasen levert comfort, en mogelijk financieel voordeel. Je kunt namelijk ‘gratis de accu opladen, terwijl je mogelijk wel een oplaadvergoeding of reiskostenvergoeding van je werkgever ontvangt.

- Zonnepanelen zijn vaak onderdeel van de verduurzaming van een woning. Het verbeteren van de isolatie is een ander belangrijk onderdeel. Een nadeel van goed geïsoleerde woningen is dat deze in de zomer erg warm binnen kunnen worden. Wil je je zelf opgewekte elektriciteit goed gebruiken om comfortabeler te wonen? Laat dan een airco installeren.

- Wil je je woning nog verder verduurzamen en de cv-ketel vervangen door een warmtepomp? Dan kun je de elektriciteit die je zonnepanelen opwekken ook goed gebruiken om de warmtepomp van de benodigde energie te voorzien om je woning comfortabel warm te krijgen in koudere tijden.

- Gebruik bepaalde huishoudelijk apparatuur zoveel mogelijk op zonnige momenten. Door de vaatwasmachine, wasmachine en droger (eventueel met behulp van een gebruiksmanager of timer) zoveel mogelijk te laten draaien op zelf opgewekte stroom, voorkom je teruglevering hiervan.

De energietransitie vraagt om ander gedrag van mensen. Maar gelukkig wordt er ook in hoog tempo ‘slimme apparatuur’ ontwikkeld om ons te helpen. Waar sommigen nu nog vooral de nadelen benadrukken, zullen onze woningen en tuinen in de toekomst alleen maar gaan profiteren!

Bijpassende informatie en advies
- Duurzaam wonen
Afbeelding bovenzijde: Pixabay

________________________________________________________________________________________________