Tips om meer lichtinval te creëren in je woonkamer
In veel woonkamers is er nog wel wat ruimte voor verbetering als het gaat om de lichtinval. De manieren om dit aan te pakken variëren, ook prijstechnisch. In ieder geval is zonlicht goed voor een mens, dus hierin investeren is geen gek idee. Een aantal tips om je woonkamer lichter te maken.

Uitbouw

De meest voor de hand liggende oplossing is een aan- of uitbouw van de huiskamer. Wellicht kun je hiervoor het bouwdepot van je hypotheek uitbreiden of een leningaanvragen, want een goedkoop karwei is het niet. Daarentegen stijgt je huis in waarde en profiteer je van extra licht en ruimte, zeker als je veel gebruikmaakt van glas. Heb je het financieel gerealiseerd, overleg dan met de aannemer wat de mogelijkheden zijn, denk hierbij ook aan een schuifdak-constructie.

Verhoogde ramen en/of een schuifpui

Minder kostbaar maar ook effectief is het verhogen van ramen en het plaatsen van een schuifpui. Niet iedereen heeft immers de ruimte om uit te bouwen, maar als de beoogde muur het toelaat, is deze voor een groot deel anders samen te stellen. Je haalt meer buiten naar binnen, zeker wanneer de schuifpui uitkomt op een tuin of terras. Plaats daar planten en potten met kruiden voor nog meer associatie met de natuur. Ook deze ingreep verhoogt de waarde van je huis.

Plaats glinsterende objecten en accessoires

Glinsterende elementen in je interieur weerkaatsen zonlicht, hetgeen eveneens een ruimtelijkere en lichtere feel geeft. Spiegels, metalen, glas, in woonwinkels voor elk budget én de kringloopwinkels zijn decoratieve objecten en accessoires te vinden. Natuurlijk is het een kwestie van jouw smaak, maar glazen tafelbladen zijn een extra goede tip, net als een glanzende vloer.

Gebruik lichte kleuren

Ben je niet zo van de bling-bling, dan kies je gewoon voor lichte kleuren waarvan je blij wordt. Veel woonkamers worden tegenwoordig zwart geschilderd, maar of deze trend lang aanhoudt is de vraag omdat wit zich al decennialang bewijst als prima basiskleur voor een gezellig interieur - laat staan het lichteffect. Bovendien vergen donkere muren een slim lichtplan dat weer extra kosten met zich meebrengt. Combineer witte/lichte muren met natuurlijke elementen als licht hout, dat sowieso duurzamer is dan de kunststoffen (MDF, fineer) waaruit veel moderne meubels vervaardigd worden.

Vervang je gordijnen door lamellen of vouwgordijnen

Uiteraard, gordijnen schuif je overdag opzij, maar aan de zijkant van je raam of schuifpui houden ze nog steeds een deel licht tegen. Ze nemen ook ruimte in waar je wellicht liever iets aan de muur wilt hangen. Lamellen of vouwgordijnen hebben die nadelen niet, ze zitten min of meer verzonken in het raam.

Herkomst afbeelding: Unsplash

________________________________________________________________________________________________