Tuin bemesten


Tuin bemesten

Door uw tuin te bemesten, zorgt u ervoor dat de planten gezond blijven. Bovendien zorgt een goede bemesting ook voor de juiste bodemstructuur, en dat is erg gunstig. Het regenwater wordt dan namelijk beter vastgehouden, waardoor er s zomers minder leidingwater nodig is om de tuinplanten te besproeien.

De beste periode om de tuin te bemesten is in het voorjaar. De planten beginnen zich dan weer te ontwikkelen en kunnen wel wat hulp gebruiken. In de zomer vertraagd de groei en in het najaar ligt de groei stil. Het is raadzaam om in de herfst en winter te stoppen met toedienen van voedingsstoffen. Dit geldt niet voor een gazon, hagen en bloeiende planten.

Soorten mest

Er bestaan twee soorten meststoffen: kunstmest en organische mest.

Kunstmest
Kunstmest bestaat uit kunstmatige voedingsstoffen die de groei van de planten direct versterkt. Kunstmest werk wel minder lang door dan organische mest. Daarnaast worden de planten opgejaagd waardoor ze sneller vastbaar zijn voor ziekten. Gebruikt u kunstmest? Wees dan voorzichtig en houdt u goed aan de aangegeven hoeveelheden op de verpakking. Overbemesting kan de wortels namelijk verbranden.

Organische mest
Organische mest is milieuvriendelijke dan kunstmest en is samengesteld uit natuurlijke grondstoffen. Daarnaast is organische mest beter voor uw grond. De mest wordt niet direct door planten opgenomen, omdat ze eerst gebroken moeten worden tot mineralen. Dit gebeurt in de bodem. Hierdoor wordt het bodemleven bevorderd en de structuur van de grond verbeterd. Na dit proces blijven er voedingsrijke mineralen over en halen de planten geleidelijk de voedingsstoffen die ze nodig hebben uit de bodem.

Mestvormen

Er zijn vier mestvormen die het meest gebruikt worden:

Mest in korrelvorm: makkelijk strooibaar en stuifvrij. Deze vorm is geschikt voor gazon, moestuin, siertuin en fruitteelt.
Mest in kegelvorm: gebundelde korrels die eenvoudig op de juiste plek in de grond te stoppen, Geschikt voor bloembakken, pot- en kuipplanten.
Mest in meelvorm: beendermeel, bloedmeel en vinassekali. Geschikt voor de siertuin en moestijn. Bloedmeel is geschikt voor het gazon en vinassekali voor fruit en bloembollen.
Mest in vloeibare vorm: deze mest goed te doseren in gietwater. Hierdoor ideaal voor bloembakken, pot- en kuipplanten.

Afbeelding: Tuinieren

Gerelateerde informatie
- Tuinaanleg en tuinieren
- Gras zaaien

Duurzaam Tuinieren | Mest in de Tuin