Ventilatie Tips Goede Woningventilatie Advies en Informatie


Ventilatie Tips Goede Woningventilatie Advies en Informatie

Een goed werkend ventilatiesysteem in de woning is zeer belangrijk. Als de ventilatie niet goed geregeld is zorg dit voor een ongezond leefklimaat. Vocht, schimmel, stof en andere zaken die niet goed zijn voor de gezondheid kunnen bij een slecht functionerende ventilatie vrij spel krijgen met alle consequenties van dien. Daarom is het goed om met regelmaat de ventilatie in huis te controleren. Onderstaand overzicht met ventilatie tips kan je daarbij helpen.

Ventilatie Tips Goede Woningventilatie Advies en Informatie


  • Houd ventilatieroosters en -schuiven boven de ramen altijd open. Is het buiten koud, sluit ze dan maximaal voor de helft. Maak de roosters eens per jaar schoon met de stofzuiger, zowel aan de binnen- als buitenkant.
  • Heb je geen ventilatieroosters? Zet dan altijd het klapraam of een ander raampje open (met anti-inbraakstang of slot). Zeker in de woon- en slaapkamer.
  • Laat de afzuigkap na het koken nog een kwartiertje aanstaan. Zo kan het overtollige vocht naar buiten. Reinig de afzuigkap regelmatig. De metalen filters kunnen met een sopje schoongemaakt worden. Kunststoffilters moeten na enige tijd vervangen worden, an
  • Laat na het douchen de woonhuisventilator een half uur aan.
  • Veel mensen houden - zeker in de winter - hun ramen en ventilatieroosters dicht. Want zo blijft het lekker warm in huis. En heb je minder stookkosten. Maar wist u dat u zo op hogere kosten kunt uitkomen? Want in een potdicht huis, kan vocht niet naar buit
  • Vervang regelmatig stofzuigerzakken en het filter in de stofzuiger.
  • Controleer of de ventilatieroosters in de gevel - aan de voor- en achterkant van het huis - nog open zijn. Deze zorgen ervoor dat de kruipruimte en spouwmuren droog blijven.
  • Als er in huis gerookt wordt, zorg dan voor extra ventilatie. Bijvoorbeeld door ventilatieroosters verder open te zetten, (extra) ramen te openen of de woonhuisventilator in een hogere stand te schakelen.
  • Heeft de woning mechanische ventilatie? Laat deze periodiek reinigen(eens in de 3 tot 4 jaar). In de ventilator kan vuil en vet zich ophopen.
  • Heb je een warmte terug winsysteem/WTW in de woning, reinig dan de filters regelmatig en vervang de filters minimaal 1 maal per jaar.


Hoe vaak moet je de ventilatie schoonmaken?

Belangrijk is dat alle ventilatieroosters minimaal jaarlijks gereinigd worden. Zeker in de keuken en badkamer is dit van groot belang. Sterker nog in deze ruimtes zou dit liefst nog iets vaker doen. Het professioneel schoonmaken en controleren van het gehele ventilatiesysteem inclusief de motor kun je het beste eens in de drie tot vier jaar laten doen. Zo weet je zeker dat de ventilatie in huis nog in orde is en de kans op gezondheidsklachten zo gering mogelijk blijft.Bijpassende Informatie en Advies
- Huisstofmijt Bestrijden
- Energiezuinig Huis Ventileren

Zoekwoorden: Ventilatie Tips Goede Woningventilatie Advies en Informatie
________________________________________________________________________________________________