Verschil Inboedelverzekering en Opstalverzekering




Wat is het verschil tussen een inboedel- en opstalverzekering?

De opstal- en inboedelverzekering zijn beide woonverzekeringen. De opstalverzekering dekt schade aan bijvoorbeeld het huis, maar ook bijgebouwen als een garage, schuur of een schutting. De inboedelverzekering is bedoeld om schade te dekken aan roerende zaken, zoals meubels en kostbaarheden in en om het huis, maar ook aan (brom)fietsen.

Opstalverzekering

Deze verzekering dekt schade aan een woning. Dit is inclusief omheiningen en bijgebouwen. De fundering van het huis en de ruiten moet je afzonderlijk verzekeren. Een opstalverzekering is niet verplicht, maar het kan wel zijn dat een hypotheekverstrekker de koper verplicht om deze verzekering af te sluiten. De koper is altijd degene die verantwoordelijk is voor de opstalverzekering. Huur je een woning, dan hoef je deze verzekering niet af te sluiten.

Wat dekt deze verzekering?
Deze verzekering valt in de categorie brandverzekeringen. Er zijn diverse dekkingsgraden:
  • Een kale branddekking: hiermee is schade gedekt door onder meer brand, ontploffing en bliksem.
  • De uitgebreide gevarenverzekering, of UGV: ook hier is brandschade gedekt maar verder ook schade door bijvoorbeeld storm, diefstal, vandalisme, roet en rook, water, omvallende bomen en kranen en springende leidingen als gevolg van vorst.
  • Een UGV-plusverzekering: dit is de uitgebreidere versie van de UGV-verzekering en dekt ook schroei- en smeltschade, schade door neerslag of schade vanwege breekwerk om een probleem met een waterleiding te vinden.
  • De allriskverzekering: dit is de meest uitgebreide verzekering die alle bovenstaande vormen van schade dekt en eigenlijk ook alle potentiële schade van buiten het huis. Uitzonderingen moet de verzekeraar vermelden in de polisvoorwaarden.
Inboedelverzekering

Deze verzekering dekt schade aan spullen die niet vastzitten aan de woning, zoals meubels, maar ook elektronica en huishoudelijke apparaten. Voorbeeld: de keuken zelf hoort niet bij de inboedel (tenzij los te halen zonder breuk), maar het koffiezetapparaat en het bestek in de keukenla wel. Ook kostbaarheden als sieraden, antiek, muziekinstrumenten en schilderijen vallen onder de inboedelverzekering. Hoe hoog de dekking is, is verschillend per verzekering. Welke schade wordt verzekerd staat in de polisvoorwaarden. Wanneer je de inboedel onderverzekert, bestaat de kans dat de verzekeraar bij schade ook een lager bedrag uitkeert. Bij oververzekering krijg je dan weer alleen vergoed voor de waarde van de woning, maar je hebt al die tijd wel premie betaald voor een hogere inboedelwaarde. Let daar wel op, want dat is zonde van je geld.

Opstalverkering en inboedelverzekering bij huurwoning

De verhuurder van de woning is verantwoordelijk voor schade aan de huurwoning. Hiervoor hoef je als huurder dus geen opstalverzekering af te sluiten. Als huurder sluit je zelf een inboedelverzekering af. Verder kun je ervoor kiezen ook een rechtsbijstandsverzekering, een huurgarantieverzekering en/of aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De premies zijn vaak relatief laag en je bent extra beschermd. Heb je zelf bijvoorbeeld een badkamer of keuken ingebouwd in de huurwoning of een aanbouw aan het huis? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor eventuele schade. Die verzeker je in veel gevallen mee bij de inboedelverzekering. Het kan zijn dat de verhuurder bijvoorbeeld wel een glasverzekering regelt voor de huurwoning. Vaak is de premie dan meegenomen in de huur de je maandelijks betaalt.

Verzekeringen vergelijken

Om een goed beeld te krijgen van de soorten woonverzekeringen kun je online een vergelijking maken. Zo krijg je inzicht in de voorwaarden en kosten per verzekering en weet je waar je het voordeligst uit bent.

Zoekwoorden: Verschil Inboedelverzekering en Opstalverzekering Uitleg Advies Informatie Tips
________________________________________________________________________________________________