Soorten Vijvervissen

Vissen in uw vijver

Een vijver in uw tuin creŽert een ontspannen en rustige sfeer. Maar een vijver is niet compleet zonder vissen. Er is een groot aantal keuzemogelijkheden in vijvervissen. Elk soort heeft andere eigenschappen en uiterlijke kenmerken. Hieronder vindt u een aantal interessante soorten.

Goudwinde

De goudwinde lijkt qua uiterlijk erg op een enorme goudvis (tot 40 cm). Het voordeel van de goudwinde ten opzichte van zijn kleine broer is dat deze vis meer aan de oppervlakte zwemt en dus beter zichtbaar is. De goudwinde is op zijn best wanneer hij in een school van minimaal tien soortgenoten rond mag zwemmen. Het is een alleseter en hij heeft veel zuurstofrijke planten om zich heen nodig. De goudwinde is er ook in andere kleurvarianten: de blauwe winde en de zilverwinde.

Bittervoorntje

De Europse variant van het Bittervoorntje is beschermd en mag daarom niet vrij worden verhandeld. Het Chinese Bittervoorntje wordt voornamelijk gekweekt in Hong Kong en mag wel verkocht worden. Het mannetje is rond de paartijd opvallend gekleurd. Deze vis leeft dicht bij de bodem en is dus vooral zeer geschikt voor een ondiepe vijver. Bittervoorntjes leven onder andere van blauwwier en instectenlarven en kunnen in groepen van 5 Š 6 stuks worden gehouden. Het visje wordt ongeveer 8 cm groot.

Shubunkin Rhodolatinus

De Shubunkin Rhodolatinus is erg rustig en tam: soms wil de deze vis zelfs uit de hand eten. Daarnaast is het een actieve vis, wat hem leuk maakt om naar te kijken. Hij wordt 10 tot 20 cm groot en heeft mooie kleurschakeringen door zijn ongelijke schubben. De vissoort wordt gekenmerkt door zijn lange, sierlijke vinnen. De Shubinkin is een sterke vis die snel tevreden is.

Zonnebaars

De Zonnebaars is een van de weinige roofvissen die in een vijver kan leven. Deze vis kan u helpen om de populatie van uw vijver op peil te houden. Ook helpen ze u door schadelijke parasieten op te eten. Kijk wel uit met het aantel Zonnebaarsen die u in de vijver plaatst: ze planten zich gemakkelijk voort en met een groot aantal vallen ze ook grotere vissen aan. De Zonnebaars wordt ongeveer 10 cm lang en heeft een opvallend patroon.