Vloerverwarming - Informatie Mogelijkheden en Werking


Wat is vloerverwarming en hoe werkt vloerverwarming?

Vloerverwarming is een behaaglijke vorm van verwarming die, zoals de naam al zegt, via verwarmingsbuizen in de vloer wordt geleverd. In plaats van radiatoren aan de muur wordt de warmte hierbij afgegeven via de vloer. Dit wordt gedaan door de speciale verwarmingsbuizen die onder in een tussenlaag op de ondervloer en onder de vloerbedekking geplaatst worden. Bij vloerverwarming komt de vrijgekomen warmte vrij in alle kanten: zowel naar boven als naar beneden. Des te dichter de buizen van de vloerverwarming bij elkaar worden geplaatst des te meer warmte wordt er over het algemeen afgegeven. Door het plaatsen van isolatiemateriaal kan er voorkomen worden dat de warmte naar de plekken straalt die niet nodig zijn. Zo beperk je warmte- en energieverlies van de vloerverwarming en dat heeft een positief effect op je energierekening.

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming?
  • Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verwarming over de gehele oppervlakte en benadert zo de ideale situatie
  • De gevoelstemperatuur voelt hoger aan. Hierdoor stook je minder en wordt energie bespaart.
  • Temperatuurverschillen in huis zijn aanzienlijk minder bij het gebruik van vloerverwarming
  • De luchtvochtigheid blijft in de verwarmde ruimte op peil
Wat zijn de nadelen van vloerverwarming?

  • Op plekken waar het doorgaans kouder is, zijn zogenaamde ‘randzones’ nodig: plekken waar meer verwarming plaats moet vinden door middel van het plaatsen van bijvoorbeeld meer verwarmingsbuizen.
  • Het duurt een tijdje voordat het systeem warm is en een comfortabele warmte afgeeft.
  • Niet elk soort vloerbedekking combineert goed met vloerverwarming en dit geldt ook voor de ondervloer.
Waar kun je vloerverwarming toepassen?

Vloerverwarming kun je vrijwel overal toepassen. Het is echter wel zo dat een vloerbedekking, in combinatie met een vloerverwarming, goed uitgekozen moet worden. Niet elke soort vloerbedekking is geschikt om te combineren met vloerverwarming. Als er gebruik wordt gemaakt van een vloerbedekking die de warmte maar langzaam doorlaat, dan wordt het effect van de vloerverwarming aanzienlijk verminderd. Dit is op te lossen door de watertemperatuur te verhogen, maar hier hangt ook een nadeel aan vast, omdat het warmteverlies in de kruipruimte, spouw en fundering dan weer groter wordt. Controleer dus vooraf of de gewenste vloerbedekking goed te combineren is met vloerverwarming en doe dit ook bij de keuze van de ondervloer.

Bij welke vloerbedekking past vloerverwarming?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten vloerbedekking waarbij vloerverwarming uitstekend past. Op Woonwebsite vindt u via onderstaande link uitgebreide informatie over de verschillende soorten vloeren en de mogelijkheden voor vloerverwarming...uitgebreide informatie >

Vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming?

Je kunt er uiteraard voor kiezen om vloerverwarming als enige bron van warmte te kiezen. Echter dat komt niet vaak voor. Meestal is er toch een keuze van zowel vloerverwarming als een andere soort van verwarming. In sommige ruimtes kan het lastig zijn om vloerverwarming aan te laten leggen. En zelf al kan het wel, is het een vrij kostbare oplossing waarvan je kunt afvragen of het altijd nodig is. Vaak wordt vloerverwarming in de woonkamer gekozen als extra bron van verwarming die het comfort verhoogt. Zeker als de vloerbedekking een harder en vrij koude vloer is zoals bijvoorbeeld natuursteen werkt vloerverwarming comfortverhogend!

Gerelateerde Informatie:
> Ondervloer en Vloerverwarming - Advies en Informatie
> Vloerverwarming en Laminaat
> Verdeler voor Vloerverwarming - Informatie en Werking

Trefwoorden: Vloerverwarming | Advies | Informatie | Uitleg | Voordelen en Nadelen | Werking
________________________________________________________________________________________________