Warmtepomp - Informatie en advies




Door de stijgende gasprijzen ontstaat er steeds meer interesse in het verwarmen zonder gas. En dat scheelt niet alleen in de energiekosten, maar is ook beter voor het milieu. Een warmtepomp is een van de mogelijke alternatieven om duurzaam te verwarmen. Op deze pagina lees je alles over de werking van een warmtepomp en wat de beste keuze is voor een warmtepomp.

Wat is een warmtepomp en wat is de werking?

Een all-electric warmtepomp zorgt voor 100% gasloze verwarming doordat deze gratis "warmte" uit de buitenlucht, bodem (grondwater of aarde) of uit ventilatielucht haalt. Deze gratis ‘warmte’ zet de warmtepomp met behulp van een kleine hoeveelheid energie voor de compressor en enkele andere onderdelen om in energie voor het verwarmen (en eventuele koelen) van je woning en het verwarmen van water. Hoe de warmtepomp precies werkt, is afhankelijk van het soort warmtepomp.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Er zijn globaal genomen vier soorten warmtepompen te onderscheiden:
  • Lucht/water warmtepomp: deze warmtepomp onttrekt met behulp van een buitenunit warmte uit de buitenlucht.
  • Water/water warmtepomp: deze warmtepomp onttrekt via een open of gesloten bron warmte uit de aardbodem.
  • Ventilatielucht/water warmtepomp: met behulp van een warmtewisselaar haalt deze warmtepomp warmte uit de ventilatielucht
  • Hybride warmtepomp: dit is een warmtepomp die kan samenwerken met je bestaande cv-ketel.
Welke warmtepomp kun je het beste kiezen?

Welke warmtepomp je het beste kunt kiezen, is afhankelijk van meerdere factoren. Heb je genoeg ruimte in de tuin voor een bron? Dan kun je een water/water warmtepomp kopen. Heb je hier niet genoeg ruimte voor, maar wel voor een buitenunit in de tuin? Dan kan een lucht/water warmtepomp een goede oplossing zijn. Een ventilatielucht/water warmtepomp is ideaal voor appartementen, aangezien deze geen buitenunit of bron in de grond nodig heeft. Is je cv-ketel nog goed, maar wil je toch duurzaam verwarmen? Dan is een hybride warmtepomp een goede keuze om nu toch al te besparen op je gasverbruik.

Laat je adviseren door een installateur met kennis van zaken over de warmtepomp die het meeste rendement oplevert in jouw woning. Een goed advies is altijd het halve werk.


Bijpassende tips en informatie
- Verwarming en warm water

________________________________________________________________________________________________