Wat is de beste richting voor zonnepanelen?
Zonnepanelen, vele mensen hebben ze al jaren op hun dak liggen, maar gezien de huidige energieprijzen neemt hun populariteit enorme vormen aan. Door de ongekende hoogte van onze maandelijkse energierekening is een investering in zonnepanelen niet langer een kwestie van lange termijn rendement berekenen, maar voor steeds meer mensen een kwestie van direct geld besparen geworden. Wie er recent voor heeft gekozen, of overweegt, ook zonnepanelen op zijn dak te gaan leggen om zelfvoorzienend te worden in de energievoorziening, doet er wel goed aan eens te kijken naar het dak en hoe de zonnepanelen daar het beste op gelegd kunnen worden. In deze blog lees je daarom meer over het plaatsen van zonnepanelen op jouw dak en wat de beste richting is om jouw zonnepanelen te plaatsen.

De optimale richting en helling voor zonnepanelen

Om een optimaal rendement uit jouw nieuwe zonnepanelen te kunnen halen is de richting waarop deze zonnepanelen geïnstalleerd worden van groot belang. Het liefst wil je natuurlijk dat de zon elke dag, de hele dag recht op je panelen schijnt. Voor installaties op jouw dak is dit echter niet mogelijk, maar we kunnen wel behoorlijk in de buurt komen van een optimale situatie. Aangezien de zon in Nederland altijd vanuit het zuiden schijnt, willen we de zonnepanelen dus zoveel mogelijk ‘op het zuiden’ leggen. Dit betekent dat het paneel gericht is op het zuiden. Ook de helling of hoek waarin de panelen gelegd worden is van belang. Leg je een paneel plat neer, dan krijgt het alleen zonlicht als de zon hoog staat. Zet je een paneel recht op, dan vangt het juist geen licht als de zon hoog staat. De optimale situatie zit daar dus ergens tussen in, waarbij een hoek van 20 en 50 graden als optimaal gezien wordt.

Zonnepanelen op een schuin dak

Met het bovenstaande in het achterhoofd weten we dat een schuin dak, het liefst met een helling tussen de 20 en 50 graden en gericht op het zuiden, ideaal is voor zonnepanelen. De meeste schuine daken hebben twee kanten, leg je panelen dan altijd op de kant die het meeste zon krijgt. Heeft je dak een noordkant en een zuidkant, dan kies je dus voor de zuidkant van je dak. Heeft je dak echter een oostelijke en westelijke oriëntatie, dan kun je panelen op beide kanten leggen. Het voordeel van deze situatie is dat er zowel in de ochtend (oosten) als in de middag (westen) energie opgewekt kan worden.

Zonnepanelen op een plat dak

Natuurlijk zijn er ook vele daken in Nederland plat. We leggen een plat dak echter niet zomaar vol met zonnepanelen. Zoals eerder beschreven vangen de panelen in dat geval namelijk aan het begin en eind van de dag bijna geen licht. De mogelijkheid bestaat om de zonnepanelen op het zuiden gericht te installeren, onder een bepaalde hoek, waarbij een individueel paneel in de perfecte richting en helling geïnstalleerd kan worden. Het nadeel van deze situatie is dat het paneel zelf een schaduw werpt op het dak, waardoor er ruimte gelaten dient te worden tussen de panelen en er zo dus minder panelen op het dak passen. Om dit op te lossen wordt er tegenwoordig ook vaak gekozen voor een oost-west installaties, waarbij rijen zonnepanelen met een bepaalde helling afwisselend richting het oosten en westen geïnstalleerd worden. De opbrengst van de zonnepanelen per paneel is dan weliswaar iets lager, maar dit wordt goed gemaakt doordat je meer panelen op je dak kwijt kunt.

Bijpassende informatie en advies
Zonne-energie

________________________________________________________________________________________________